BUBUR NASI CINA
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
1 cawan Beras
4 cawan Air
DAGING CINCANG CENDAWAN:
1 cawan Daging cincang
1 labu Bawang Putih, di cincang
4 Cendawan Shitake Kering, rendam hingga lembut, hiris
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Kicap Cair
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
2 sudu kecil Gula Perang
SUP MUDAH:
2 cawan Air
1 sudu besar Bawang Putih goreng
1 sudu besar Kicap Cair
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
Fish Ball, Fish Cake dan sayuran yang di sukai
Sedikit Garam
GARNISH: Bawang goreng, Daun Bawang dan Udang Kering
CARANYA:
Masak beras dengan 3 cawan air dan secubit garam. Reneh dengan api kecil hingga hampir kering. Tambahkan 1 cawan air lagi jika perlu untuk nasi bubur yang lebih lembut. Hidang dengan sup, daging cendawan cincang, udang kering, sup, tabur daun sup/bawang dan bawang putih goreng.
Masak beras dengan 3 cawan air dan secubit garam. Reneh dengan api kecil hingga hampir kering. Tambahkan 1 cawan air lagi jika perlu untuk nasi bubur yang lebih lembut. Hidang dengan sup, daging cendawan cincang, udang kering, sup, tabur daun sup/bawang dan bawang putih goreng.
UNTUK DAGING CENDAWAN: Goreng bawang putih cincang dengan sedikit minyak hingga keperangan. Angkat dan tinggalkan 1 sudu besar bawang dalam kuali. Masukkan daging, sedikit air dan goreng hingga daging lembut. Masukkan cendawan, sos tiram, kicap, serbuk lada putih dan gula. Gaul rata, goreng hingga cendawan lembut.
UNTUK SUP: Satukan semua bahan sup dan masak hingga mendidih.
BUBUR NASI CINA