CREAMY TOMYAM SPAGHETTI
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN - BAHAN:
BAHAN - BAHAN:
1/3 paket Spaghetti, di rebus
5 ekor Udang, buang kulit
6 biji Tomato Ceri, belah dua
Daun Ketumbar, hiris
SOS CREAMY TOMYAM:
3 sudu besar Mentega
2 tangkai Cili Padi, hiris
2 ulas Bawang Putih, cincang
2 ulas Bawang Merah, cincang
1 sudu besar Pes Cili Thai
2 sudu kecil Sos Ikan
1 sudu besar Jus Limau
2 helai Daun Limau Purut
2 batang Serai, di ketuk
1 cawan Susu Sejat
1 cawan Air Rebusan Spaghetti
Gula dan Garam secukupnya
CARANYA:
- Panaskan mentega, goreng udang hingga kemerahan, angkat dan ketepikan.
- Dalam minyak yang sama, goreng bawang putih, bawang merah, serai hingga naik bau.
- Masukkan pes cili, cili padi, daun limau purut, susu sejat dan air rebusan spaghetti.
- Masukkan spaghetti, sos ikan, jus limau, gula dan garam secukupnya.
- Gaul rata, masukkan udang, tomato dan tabur daun ketumbar.
CREAMY TOMYAM SPAGHETTI