DAGING GORENG BIJAN BERMADU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN: (Di Perap)
500 gm Daging Batang Pinang
1 sudu besar Serbuk Cili
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih / Hitam
1 sudu besar Pes Halia Bawang Putih
1 sudu kecil Kicap Cair
1/2 sudu kecil Garam
2 sudu besar Tepung Jagung
2 sudu besar Bijan Putih

Minyak untuk menggoreng

GARNISH: 1/4 cawan Madu + 1 sudu besar Cili Flakes Kasar


CARANYA:
  1. Hiris daging nipis2 dan memanjang. Gaul dengan bahan-bahan perap hingga sebati. Perap selama 20 minit dalam peti sejuk.
  2. Panaskan minyak, goreng daging hingga warnanya gelap. Angkat dan toskan. Tuang ganish dan gaul rata, tabur dengan daun bawang.

DAGING GORENG BIJAN BERMADU