PEACH CAKE TART
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN PASTRY TART:
120 gm Tepung Gandum
10 gm Serbuk Almond
65 gm Mentega
1 sudu besar Gula Icing
1 sudu besar Ais Sejuk
Acuan Mini Tart
BAHAN KEK:
60 gm Mentega
60 gm Gula Halus
2 biji Telur A
120 gm Tepung Gandum
5 gm Baking Powder
Peach dalam Tin
CARANYA:
Untuk Kek: Putar mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga sebati. Masukkan tepung dan baking powder yang di ayak. Putar hingga sebati, masukkan adunan ke dalam piping bag.
Untuk Pastry Tart:
- Satukan tepung dan serbuk almond. Masukkan mentega dan gaul dengan hujung jari hingga menjadi serbuk roti. Masukkan gula aising dan gaul sebati. Masukkan air ais dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Bungkus doh dengan plastik wrap dan simpan 30 minit dalam peti sejuk.
- Isi doh ke dalam acuan tart, trim lebihannya dan cucuk dasarnya dengan garpu.
- Bakar di dalam oven pada suhu 175C selama 10 minit. Angkat dan sejukkan sebentar.
- Picit adunan kek 3/4 penuh dan letak potongan peach. Bakar semula pada suhu 160C selama 15 minit atau hingga kek keemasan.
PEACH CAKE TART