SAMBAL BELACAN UDANG PAUH MUDA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
300 Udang, buang kulit
1 cawan Air
1 inci Belacan, di bakar
2 sudu besar Gula Somtam
1 sudu besar Jus Limau Nipis
1 sudu kecil Garam
2 biji Pauh Muda (Manga) di sagat halus
6 tangkai Cili Padi Merah dan Hijau, hiris
6 ulas Bawang Merah, di hiris
3 ulas Bawang Putih, di hiris
3 biji Tomato Ceri, di potong

CARANYA:
  1. Didihkan air, celur isi udang sebentar, angkat dan toskan.
  2. Masukkan kulit udang ke dalam air rebusan tadi, masak hingga mendidih dan tapis.
  3. Satukan belacan, gula somtam, garam, jus limau dan air rebusan udang, kacau hingga semua sebati.
  4. Masukkan bawang, cili padi, pauh muda, tomato dan udang, gaul hingga sebati. Rasakan masam, manis dan pedas.

SAMBAL BELACAN UDANG PAUH MUDA