SAMBAL BELACAN UDANG PAUH MUDA
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
300 Udang, buang kulit
1 cawan Air
1 inci Belacan, di bakar
2 sudu besar Gula Somtam
1 sudu besar Jus Limau Nipis
1 sudu kecil Garam
2 biji Pauh Muda (Manga) di sagat halus
6 tangkai Cili Padi Merah dan Hijau, hiris
6 ulas Bawang Merah, di hiris
3 ulas Bawang Putih, di hiris
3 biji Tomato Ceri, di potong
CARANYA:
- Didihkan air, celur isi udang sebentar, angkat dan toskan.
- Masukkan kulit udang ke dalam air rebusan tadi, masak hingga mendidih dan tapis.
- Satukan belacan, gula somtam, garam, jus limau dan air rebusan udang, kacau hingga semua sebati.
- Masukkan bawang, cili padi, pauh muda, tomato dan udang, gaul hingga sebati. Rasakan masam, manis dan pedas.