By Kak Wan @ Wan Resipi
KUAH SOTO:
2 keping Isi Dada Ayam - cuci bersih
2 batang Serai dititik
1 kiub Pati Ayam
BAHAN KISAR:
2 biji Bawang Besar
4 ulas Bawang Putih
1 inci Lengkuas
1/2 inci Halia
1/2 inci Kunyit
2 biji Buah Keras
BAHAN REMPAH:
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
3 sudu besar Serbuk Rempah Sup
PENYEDIAAN:
- Tumis bahan kisar, serai, serbuk rempah, hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan air, rebus hingga ayam masak.
- Keluarkan ayam, sejukkan dahulu dan siatkan isinya.
- Didihkan kuah soto, perasakan dengan garam dan kiub pati ayam.
- Hidang kuah soto bersama spaghetti, pelengkap dan sambal kicap.
PELENGKAP:
Spaghetti, di rebusTelur Rebus
Kacang Tanah Goreng
Hirisan Daun Sup, Daun Bawang
Bawang Goreng
Isi ayam yang di siat
SAMBAL KICAP:
5-6 biji cili api
2 ulas bawang putih
1 hiris halia
2 sudu besar kuah soto
3-4 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak
Kisar hingga halus kemudian masak sebentar di atas dapur.
SOTO SPAGHETTI