SUP DAGING MUDAH
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
300 gm Daging, potong ketulan besar
1.5-liter Air
3 Akar Ketumbar, ketuk
1 labu Bawang Putih, bakar
1 inci Halia, bakar
1 uncang Rempah Sup
1 batang Kayu Manis
3 biji Pelaga
2 biji Bunga Lawang
6 biji Cengkih
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Hitam 
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Putih 
3 sudu makan Kicap Cair

GANISH
Sawi dan Taugeh di celur sebentar
Daun Bawang dan Bawang goreng
100 gm Daging mentah, hiris nipis


CARANYA:
  1. Rebus ketulan daging hingga empuk, angkat dan carik2 kan.
  2. Masukkan akar ketumbar, bawang putih dan halia dalam air rebusan daging.
  3. Masukkan rempah sup, kayu manis, pelaga, lawang dan cengkih.
  4. Masak hingga mendidih, tambah kicap, serbuk perisa lada hitam dan putih.
  5. Celup daging hiris dalam sup panas dan ketepikan.
  6. Ganish dengan daging carik, hirisan daging, taugeh, sawi daun bawang dan bawang goreng.
  7. Tuang sup dan sedia di nikmati begitu saja atau bersama mee, bihun, nasi atau pasta.

SUP DAGING MUDAH