By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
300 gm Daging, potong ketulan besar
1.5-liter Air
3 Akar Ketumbar, ketuk
1 labu Bawang Putih, bakar
1 inci Halia, bakar
1 uncang Rempah Sup
1 batang Kayu Manis
3 biji Pelaga
2 biji Bunga Lawang
6 biji Cengkih
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Hitam
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Putih
3 sudu makan Kicap Cair
GANISH
Sawi dan Taugeh di celur sebentar
Daun Bawang dan Bawang goreng
100 gm Daging mentah, hiris nipis
3 Akar Ketumbar, ketuk
1 labu Bawang Putih, bakar
1 inci Halia, bakar
1 uncang Rempah Sup
1 batang Kayu Manis
3 biji Pelaga
2 biji Bunga Lawang
6 biji Cengkih
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Hitam
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Putih
3 sudu makan Kicap Cair
GANISH
Sawi dan Taugeh di celur sebentar
Daun Bawang dan Bawang goreng
100 gm Daging mentah, hiris nipis
CARANYA:
- Rebus ketulan daging hingga empuk, angkat dan carik2 kan.
- Masukkan akar ketumbar, bawang putih dan halia dalam air rebusan daging.
- Masukkan rempah sup, kayu manis, pelaga, lawang dan cengkih.
- Masak hingga mendidih, tambah kicap, serbuk perisa lada hitam dan putih.
- Celup daging hiris dalam sup panas dan ketepikan.
- Ganish dengan daging carik, hirisan daging, taugeh, sawi daun bawang dan bawang goreng.
- Tuang sup dan sedia di nikmati begitu saja atau bersama mee, bihun, nasi atau pasta.
SUP DAGING MUDAH