APAM NASI
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Nasi Sejuk
1 1/2 cawan Air
1/2 cawan Gula
2 cawan Tepung Beras CAP POKOK
2 sudu besar Tepung Gandum
2 sudu kecil Yis Kering
1 1/2 cawan Air
1/2 cawan Gula
2 cawan Tepung Beras CAP POKOK
2 sudu besar Tepung Gandum
2 sudu kecil Yis Kering
Pewarna : Biru, Kuning dan Merah
CARANYA:
- Kisar nasi, gula dan air hingga halus.
- Campurkan dengan tepung beras, tepung gandum dan yis kering. Aduk rata.
- Tutup bekas dan biarkan mengembang selama 2 jam.
- Aduk rata, bahagikan kepada empat bahagian dan letak pewarna.
- Oles acuan apam dengan sedikit minyak dan panaskan sebentar dalam pengukus.
- Tuang bancuhan hingga penuh. Kukus selama 8-10 minit.
- Hidangan dengan kelapa parut yang di kukus dengan sedikit garam.
APAM NASI