APAM NASI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 cawan Nasi Sejuk
1 1/2 cawan Air
1/2 cawan Gula
2 cawan Tepung Beras CAP POKOK
2 sudu besar Tepung Gandum
2 sudu kecil Yis Kering

Pewarna : Biru, Kuning dan Merah

CARANYA:
  1. Kisar nasi, gula dan air hingga halus. 
  2. Campurkan dengan tepung beras, tepung gandum dan yis kering.  Aduk rata.
  3. Tutup bekas dan biarkan mengembang selama 2 jam.
  4. Aduk rata, bahagikan kepada empat bahagian dan letak pewarna.
  5. Oles acuan apam dengan sedikit minyak dan panaskan sebentar dalam pengukus.
  6. Tuang bancuhan hingga penuh.  Kukus selama 8-10 minit.
  7. Hidangan dengan kelapa parut yang di kukus dengan sedikit garam.

APAM NASI