AYAM PANSUH (MANOK PANSUH)
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 ekor Ayam Kampung, potong kecil
1 inci Halia, di tumbuk
5 ulas Bawang Putih, di tumbuk
1 sudu teh serbuk Lada Putih 
1 sudu teh serbuk Lada hitam 
1 sudu kecil Serbuk Seasoning Chicken Stock
2 batang Serai, di titik
1 inci Lengkuas, di hiris
5 ulas Bawang Merah, di hiris
1 Bunga Kantan, di belah 
1 ikat Pucuk Ubikayu, gulung dan ramas2
4 tangkai Daun Kesum
1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cili Padi, jika suka pedas

Buluh segar (jika tiada guna periuk sebagai alternatif)
Daun Pisang 

CARA GUNA PERIUK:
  1. Perap ayam dengan halia, bawang putih tumbuk, serbuk lada putih, lada hitam dan chicken stok.
  2. Masukkan ke dalam periuk bersama pucuk ubi, gaul rata.  
  3. Masukkan semua bahan2 lain dan tambah air sama paras dengan ayam.
  4. Tutup periuk dan reneh ayam hingga masak.  Kacau sekali sekala supaya masak sekata.
  5. Tambah garam secukupnya.
  6. Sedia di nikmati bersama nasi putih.

CARA GUNA BULUH:
  1. Campurkan semua bahan ke dalam satu bekas dan gaul rata.  
  2. Masukkan ke dalam buluh yang di alas daun pisang.  
  3. Isi secara berlapis, daun ubi, ayam, bahan-bahan hiris.  Tambah air nenutupi separuh isi.
  4. Tutup bahagian atas dengan pucuk ubi dan balut dengan daun pisang.
  5. Bakar buluh secara condong atas api perlahan selama lebih kurang 1 jam.
  6. Bila ayam masak, keluarkan dari buluh dan hidangkan. 

AMBUYAT:
1/2 cawan Tepung Ubikayu atau Tepung Sagu
1/2 cawan Air biasa
4 cawan Air Panas Mendidih

CARANYA:  Larutkan tepung dengan air biasa hingga rata.  Tuang air panas mendidih dan aduk hingga sebati hingga tepung likat, licin dan berkilat.


AYAM PANSUH (MANOK PANSUH)