AYAM PANSUH (MANOK PANSUH)
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
1 ekor Ayam Kampung, potong kecil
1 inci Halia, di tumbuk
5 ulas Bawang Putih, di tumbuk
1 sudu teh serbuk Lada Putih
1 sudu teh serbuk Lada hitam
1 sudu kecil Serbuk Seasoning Chicken Stock
1 inci Halia, di tumbuk
5 ulas Bawang Putih, di tumbuk
1 sudu teh serbuk Lada Putih
1 sudu teh serbuk Lada hitam
1 sudu kecil Serbuk Seasoning Chicken Stock
2 batang Serai, di titik
1 inci Lengkuas, di hiris
5 ulas Bawang Merah, di hiris
1 Bunga Kantan, di belah
1 ikat Pucuk Ubikayu, gulung dan ramas2
1 ikat Pucuk Ubikayu, gulung dan ramas2
4 tangkai Daun Kesum
1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cili Padi, jika suka pedas
Buluh segar (jika tiada guna periuk sebagai alternatif)
Daun Pisang
CARA GUNA PERIUK:
- Perap ayam dengan halia, bawang putih tumbuk, serbuk lada putih, lada hitam dan chicken stok.
- Masukkan ke dalam periuk bersama pucuk ubi, gaul rata.
- Masukkan semua bahan2 lain dan tambah air sama paras dengan ayam.
- Tutup periuk dan reneh ayam hingga masak. Kacau sekali sekala supaya masak sekata.
- Tambah garam secukupnya.
- Sedia di nikmati bersama nasi putih.
CARA GUNA BULUH:
- Campurkan semua bahan ke dalam satu bekas dan gaul rata.
- Masukkan ke dalam buluh yang di alas daun pisang.
- Isi secara berlapis, daun ubi, ayam, bahan-bahan hiris. Tambah air nenutupi separuh isi.
- Tutup bahagian atas dengan pucuk ubi dan balut dengan daun pisang.
- Bakar buluh secara condong atas api perlahan selama lebih kurang 1 jam.
- Bila ayam masak, keluarkan dari buluh dan hidangkan.
AMBUYAT:
1/2 cawan Tepung Ubikayu atau Tepung Sagu
1/2 cawan Air biasa
4 cawan Air Panas Mendidih
CARANYA: Larutkan tepung dengan air biasa hingga rata. Tuang air panas mendidih dan aduk hingga sebati hingga tepung likat, licin dan berkilat.
AYAM PANSUH (MANOK PANSUH)