By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Kacang Dal Puteh (Urad Dhal)
1 cawan Nasi Sejuk
1 cawan Tepung Beras CAP POKOK
1 sudu besar Yis Kering
2 sudu kecil Garam
3 cawan Air
CARANYA:
- Cuci kacang, rendam 5-6 jam. Kisar bersama nasi dan 2 cawan air hingga halus.
- Masukkan ke dalam bekas besar, letak tepung beras, yis dan garam. Tuang baki air sedikit2 hingga mendapat bancuhan yang pekat. Tutup adunan dengan plastik wrap dan peram semalaman dalam peti sejuk.
- Keluarkan dan biar pada suhu bilik hingga adunan mengembang. Aduk rata.
- Oles acuan apam dengan sedikit minyak, tuang 1 sudu besar adunan.
- Kukus selama 5-8 minit hingga masak. Biar apam suam dahulu sebelum di keluarkan dari acuan.
- Hidang dengan chutney, kuah kari, kual dal.
CHUTNEY KELAPA DAN TIMUN
BAHAN A:
1/2 cawan Kelapa Parut
1/2 inci Halia
1/2 batang Timun, buang biji
1/2 sudu kecil Garam
2 tangkai Daun Ketumbar
1 tangkai Cili Hijau
1 sudu besar Kacang Dhal, di sangai
1/4 cawan Air
1/2 biji Jus Limau
5-6 biji Lada Hitam
BAHAN B:
1 sudu besar Minyak Bijan
2-3 tangkai Cili Padi Hijau
1 sudu besar Biji Sawi (Mustard Seeds)
1 sudu besar Jintan Putih (Cummin Seeds)
5-6 helai Daun Kari
CARANYA:
Kisar bahan A hingga halus. Masukkan ke dalam mangkuk.
Tumis bahan B hingga wangi. Tuang ke atas bahan A dan gaul rata.
IDLI (INDIAN APPAM)