By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
125 gm Kacang Hijau (tanpa kulit) rendam 4 jam
50 gm Gula Pasir
1/4 sudu teh Garam
50 ml Santan pekat
2 sudu besar Minyak
BAHAN KULIT:
250 gm Tepung Pulut CAP POKOK
50 gm Gula Halus
1/4 sudu teh Garam
100 gm Ubi Kentang Kukus
190 ml Santan cair (di panaskan)
BAHAN KULIT:
250 gm Tepung Pulut CAP POKOK
50 gm Gula Halus
1/4 sudu teh Garam
100 gm Ubi Kentang Kukus
190 ml Santan cair (di panaskan)
Pewarna yang di sukai
Minyak untuk olesan
Daun pisang untuk pelapik
Doh Kulit: 15gm, Inti 10gm
CARANYA:
CARANYA:
Untuk Inti: Kukus kacang selama 30 minit hingga empuk. Kisar hingga halus.
Tuang ke dalam kuali, tambah gula, garam, santan dan minyak. Masak hingga tidak melekat di kuali. Bulat2 inti dan ketepikan.
Untuk Kulit: Campurkan semua bahan kulit, tuang santan sedikit2 dan uli menjadi doh.
Warnakan mengikut warna buah. Lumurkan dengan sedikit minyak supaya doh tidak cepat kering.
Isikan inti ke dalam kulit dan bentukkan menjadi bentuk buah.
Letak di atas alas daun pisang. Panaskan pengukus, kukus dengan api sederhana perlahan selama 10-15 minit.
NOTA: Jangan guna api besar supaya kuih tidak mengembang.
Simpan doh dalam bekas bertutup supaya tidak cepat kering dan merekah.
Bentuk buah-buahan
KUIH ANGKU BUAH