KUIH BIJAN PANDAN
By Kak Wan @ Wan ResipiINTI KACANG MERAH:
300 gm Kacang Merah (rendam 4 jam)
300 ml Santan sederhana pekat
100 gm Gula
1/2 sdt garam
2 helai Daun Pandan
3 sudu besar Minyak
CARANYA:
CARANYA:
Rebus kacang hingga empuk. Kisar hingga halus.
Masukkan ke dalam periuk tebal / nonstick, tambah gula, garam dan pandan.
Masak dengan api sederhana, masukkan minyak dan kacau hingga menjadi doh yang kental.
Sejukkan dahulu dan di gentel bulat.
ADUNAN KUIH:
250 gm Tepung Pulut CAP POKOK
30 gm Gula Halus
50 gm Ubi Kentang Kukus (lecek halus)
250 gm Tepung Pulut CAP POKOK
30 gm Gula Halus
50 gm Ubi Kentang Kukus (lecek halus)
100 ml Air Pandan (5 helai pandan di kisar dengan air)
100 ml Santan Cair
1/4 sudu teh Garam
100 ml Santan Cair
1/4 sudu teh Garam
Pewarna hijau, jika suka
SALUTAN: 1 cawan Bijan Putih
SALUTAN: 1 cawan Bijan Putih
Minyak untuk menggoreng
CARANYA:
CARANYA:
- Gaul tepung, ubi, garam dan gula. Masukkan air pandan dan santan sedikit2 dan uli menjadi doh yang tidak melekat.
- Timbang doh 22 gm dan inti 15 gm. Isikan kan inti ke dalam adunan dan bulat2kan.
- Celup dalam air dan salut dengan bijan hingga rata. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga keemasan.
KUIH BIJAN PANDAN