KUIH BIJAN PANDAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

INTI KACANG MERAH:
300 gm Kacang Merah (rendam 4 jam)
300 ml Santan sederhana pekat
100 gm Gula 
1/2 sdt garam
2 helai Daun Pandan
3 sudu besar Minyak

CARANYA:
Rebus kacang hingga empuk.  Kisar hingga halus.
Masukkan ke dalam periuk tebal / nonstick, tambah gula, garam dan pandan.
Masak dengan api sederhana, masukkan minyak dan kacau hingga menjadi doh yang kental.
Sejukkan dahulu dan di gentel bulat.



ADUNAN KUIH:
250 gm Tepung Pulut CAP POKOK
30 gm Gula Halus
50 gm Ubi Kentang Kukus (lecek halus)
100 ml Air Pandan (5 helai pandan di kisar dengan air)
100 ml Santan Cair
1/4 sudu teh Garam
Pewarna hijau, jika suka

SALUTAN: 1 cawan Bijan Putih
Minyak untuk menggoreng

CARANYA:
  1. Gaul tepung, ubi, garam dan gula. Masukkan air pandan dan santan sedikit2 dan uli menjadi doh yang tidak melekat.
  2. Timbang doh 22 gm dan inti 15 gm. Isikan kan inti ke dalam adunan dan bulat2kan.
  3. Celup dalam air dan salut dengan bijan hingga rata. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga keemasan.

KUIH BIJAN PANDAN