KUIH LAPIS NAGASARI PISANG
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
170 gm Tepung Beras CAP POKOK
140 gm Tepung Ubikayu CAP POKOK
150 gm Gula
1/2 sudu teh Garam
800 ml Santan (400 ml santan kotak + 400 ml air)
4 biji Pisang Emas, di potong bulat
Pewarna kuning, biru dan merah
Acuan Bunga 5cm, di oles minyak
CARANYA:
- Satukan semua bahan kecuali pisang dan pewarna. Kacau hingga gula larut dan tapis.
- Bahagikan kepada 4 mangkuk dan letak pewarna biru, merah dan kuning. Satu bahagian putih.
- Panaskan pengukus, oles acuan dan panaskan sebentar.
- Susun pisang dalam acuan dan tuang 1 sudu makan (measuring spoon) adunan kuning, kukus selama 5 minit.
- Ulangi dengan melapis 1 sudu makan adunan biru, merah dan putih hingga habis selama 5 minit setiap satu lapisan.
- Untuk lapisan terakhir, kukus selama 15 minit. Biarkan sejuk sebelum di keluarkan dari acuan.
KUIH LAPIS NAGASARI PISANG