KUIH LAPIS NAGASARI PISANG
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
170 gm Tepung Beras CAP POKOK
140 gm Tepung Ubikayu CAP POKOK
150 gm Gula
1/2 sudu teh Garam
800 ml Santan (400 ml santan kotak + 400 ml air)

4 biji Pisang Emas, di potong bulat
Pewarna kuning, biru dan merah

Acuan Bunga 5cm, di oles minyak  


CARANYA:
  1. Satukan semua bahan kecuali pisang dan pewarna. Kacau hingga gula larut dan tapis.
  2. Bahagikan kepada 4 mangkuk dan letak pewarna biru, merah dan kuning. Satu bahagian putih.
  3. Panaskan pengukus, oles acuan dan panaskan sebentar.
  4. Susun pisang dalam acuan dan tuang 1 sudu makan (measuring spoon) adunan kuning, kukus selama 5 minit. 
  5. Ulangi dengan melapis 1 sudu makan adunan biru, merah dan putih hingga habis selama 5 minit setiap satu lapisan.
  6. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 15 minit. Biarkan sejuk sebelum di keluarkan dari acuan.

KUIH LAPIS NAGASARI PISANG