By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
Pisang Kebatu / Nipah / Nangka / Tanduk (setengah masak)
Minyak untuk menggoreng
SAMBAL KICAP:
4 ulas Bawang Putih
15 tangkai Cili Padi Hijau, potong
SAMBAL KICAP:
4 ulas Bawang Putih
15 tangkai Cili Padi Hijau, potong
1/4 cawan Kicap Manis
1/2 sudu besar Kicap Pekat
Garam dan Gula secukup rasa
2 biji Limau Kasturi
1 sudu besar Minyak untuk menumis
2 biji Limau Kasturi
1 sudu besar Minyak untuk menumis
Pisang di belah dua dan goreng sebentar dalam minyak yang banyak hingga sedikit perang.
Angkat dan toskan. Lenyek pisang dengan sudip kayu hingga leper. Goreng kembali hingga sedikit garing. Cicah dengan sambal kicap.
Untuk Sambal Kicap: Tumis cili dan bawang hingga layu, toskan. Tumbuk hingga lumat, tambahkan kicap manis dan pekat, gula, garam dan perahan jus limau. Sesuaikan rasa dan kepekatannya.
PISANG GORENG PENYEK SAMBAL KICAP