By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
300 gm Drumet Ayam atau Isi Ayam
1 sudu besar Pes Halia
1 sudu besar Pes Bawang Putih
1 sudu besar Serbuk Pati Ayam
2 sudu kecil Garam
1 sudu besar Serbuk Cili
1 sudu besar Serbuk Kari Daging
2 sudu besar Plain Yogurt
2 sudu besar Tepung Jagung
1 sudu besar Tepung Beras
2 tangkai Daun Kari
1 sudu kecil Serbuk Pewarna Merah
Minyak untuk menggoreng
Minyak untuk menggoreng
CARANYA:
- Perap drumet ayam bersama pes bawang putih dan halia.
- Masukan serbuk cili dan serbuk kari, gaul rata.
- Masukkan yogurt dan pewarna merah, gaul rata.
- Tambah Tepung Jagung dan Tepung Beras, gaul dan perap selama 1-2 jam.
- Panaskan minyak, goreng hingga keemasan, angkat.
- Masukkan pula daun kari, goreng hingga garing dan tabur di atas ayam.
- Sajikan dengan potongan limau dan bawang hiris.
AYAM 65