AYAM NANAS GRILL HULA HULI
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
2 keping Paha Ayam tanpa tulang (Chicken Chop)
2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO®
2 sudu kecil Serbuk Lada Putih Berperisa AJI-SHIO®
1 sudu besar Gula Perang
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Kicap Cair
1 sudu kecil Kicap Pekat
1 sudu besar Pes Halia Bawang Putih
1 sudu besar Jus Nanas
4 keping potongan bulat Nanas
1/2 Capsicum Merah, hiris memanjang
1/2 Capsicum Hijau, hiris memanjang
1 biji Bawang Besar, hiris tebal
Minyak untuk mengrill
SOS NANAS:
1/2 cawan Jus Nanas
1 sudu besar Sos Tiram
1/2 sudu besar Tepung Jagung
2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO®
CARANYA:
- Perap ayam dengan sos tiram, kicap, pes halia bawang putih, Lada Hitam dan Lada Putih Berperisa AJI-SHIO® selama 30 minit.
- Lumur nanas, hirisan capsicum, bawang dengan sedikit minyak, tabur Lada Putih dan Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO® dan grill hingga layu dan terbakar.
- Gaul ayam yang di perap dengan sedikit minyak. Grill di kedua belah hingga masak dan terbakar.
- Biarkan ayam sebentar hingga mengeluarkan jus. Keluarkan ayam.
- Ambil jus ayam tadi dan gaulkan dengan jus nanas, sos tiram, tepung jagung dan Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO®. Masak hingga sos pekat dan berkilat.
- Tuang sos di atas ayam, nanas, bawang dan capsicum yang di grill. Hidang dengan nasi putih.
AYAM NANAS GRILL HULA HULI


