AYAM NANAS GRILL HULA HULI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
2 keping Paha Ayam tanpa tulang (Chicken Chop)
2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO®
2 sudu kecil Serbuk Lada Putih Berperisa AJI-SHIO®
1 sudu besar Gula Perang
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Kicap Cair
1 sudu kecil Kicap Pekat
1 sudu besar Pes Halia Bawang Putih
1 sudu besar Jus Nanas
4 keping potongan bulat Nanas
1/2 Capsicum Merah, hiris memanjang
1/2 Capsicum Hijau, hiris memanjang
1 biji Bawang Besar, hiris tebal
Minyak untuk mengrill

SOS NANAS:
1/2 cawan Jus Nanas
1 sudu besar Sos Tiram
1/2 sudu besar Tepung Jagung
2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO®


CARANYA:
  1. Perap ayam dengan sos tiram, kicap, pes halia bawang putih, Lada Hitam dan Lada Putih Berperisa AJI-SHIO® selama 30 minit.
  2. Lumur nanas, hirisan capsicum, bawang dengan sedikit minyak, tabur Lada Putih dan Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO® dan grill hingga layu dan terbakar.
  3. Gaul ayam yang di perap dengan sedikit minyak. Grill di kedua belah hingga masak dan terbakar.
  4. Biarkan ayam sebentar hingga mengeluarkan jus. Keluarkan ayam.
  5. Ambil jus ayam tadi dan gaulkan dengan jus nanas, sos tiram, tepung jagung dan Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO®. Masak hingga sos pekat dan berkilat.
  6. Tuang sos di atas ayam, nanas, bawang dan capsicum yang di grill. Hidang dengan nasi putih. 

AYAM NANAS GRILL HULA HULI