BEGEDIL KETAM KEJU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
3 ekor Ketam Bunga
3 biji Ubi Kentang, hiris nipis
1 sudu besar Mentega
2 sudu besar Keju Parmesan
5 batang Crabstik, cincang halus
2 sudu besar Bawang Goreng
2 sudu besar Daun Bawang hiris
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam 
1/2 sudu kecil Garam
Minyak untuk menggoreng

Keju Mozarella, untuk taburan
Hirisan Daun Parsley

CARANYA:
  1. Ketam di cuci dan asingkan bahagian isi dan kulitnya.
  2. Panaskan minyak, goreng ubi kentang hingga keemasan.
  3. Kemudian goreng isi ketam dan kulitnya hingga kemerahan. Keluarkan isi ketam.
  4. Masukkan mentega ke dalam ubi kentang dan lenyek hingga halus.
  5. Campurkan dengan isi ketam, crabstik, bawang goreng, daun bawang dan Parmesan Cheese.
  6. Perasakan dengan serbuk lada hitam, lada putih dan sedikit garam.
  7. Isikan ke dalam kulit ketam hingga penuh. Tabur atasnya dengan Keju Mozarella.
  8. Oven pada suhu 180C selama 10 minit hingga keju cair.
  9. Angkat, tabur hirisan daun parsley.

BEGEDIL KETAM KEJU