BEGEDIL KETAM KEJU
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
3 ekor Ketam Bunga
3 biji Ubi Kentang, hiris nipis
1 sudu besar Mentega
2 sudu besar Keju Parmesan
5 batang Crabstik, cincang halus
2 sudu besar Bawang Goreng
2 sudu besar Daun Bawang hiris
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
BAHAN-BAHAN:
3 ekor Ketam Bunga
3 biji Ubi Kentang, hiris nipis
1 sudu besar Mentega
2 sudu besar Keju Parmesan
5 batang Crabstik, cincang halus
2 sudu besar Bawang Goreng
2 sudu besar Daun Bawang hiris
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
1/2 sudu kecil Garam
Minyak untuk menggoreng
Minyak untuk menggoreng
Keju Mozarella, untuk taburan
Hirisan Daun Parsley
Hirisan Daun Parsley
- Ketam di cuci dan asingkan bahagian isi dan kulitnya.
- Panaskan minyak, goreng ubi kentang hingga keemasan.
- Kemudian goreng isi ketam dan kulitnya hingga kemerahan. Keluarkan isi ketam.
- Masukkan mentega ke dalam ubi kentang dan lenyek hingga halus.
- Campurkan dengan isi ketam, crabstik, bawang goreng, daun bawang dan Parmesan Cheese.
- Perasakan dengan serbuk lada hitam, lada putih dan sedikit garam.
- Isikan ke dalam kulit ketam hingga penuh. Tabur atasnya dengan Keju Mozarella.
- Oven pada suhu 180C selama 10 minit hingga keju cair.
- Angkat, tabur hirisan daun parsley.


