CREME BRULEE LABU
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
2 Labu Kecil (Kulit Nipis)
2 sudu besar Butter (Lembut)
1 sudu kecil Serbuk Kayu Manis
CREME BRULEE:
5 kuning Telur
1/3 cawan Gula
1/8 sudu teh Garam
1 sudu teh Serbuk Kayu Manis
1/3 cawan Puri Labu
1 cawan Whipping Cream
1 cawan Santan
1 sudu kecil Esen Vanilla
1 sudu besar Anchor Butter
2 keping Keju Cheddar
Gula Halus untuk taburan
CARANYA:
- Potong labu di bahagian atas, keluarkan biji dan isinya. Isi di rebus, jadikan puri labu.
- Pukul kuning telur, gula, puri labu, serbuk kayu manis dan vanilla hingga sebati.
- Panaskan whipping cream dan santan. Masukkan butter dan keju, kacau hingga cair.
- Tuang ke dalam bancuhan telur sedikit-sedikit, kacau hingga sebati.
- Lumur butter di dalam labu dan tabur serbuk kayu manis hingga rata.
- Tutup atasnya dengan penutup labu, oven selama 35 minit pada suhu 180C hingga labu sederhana lembut.
- Keluarkan dari oven, tuang bancuhan creme ke dalam labu hingga penuh.
- Oven pada suhu 160C selama 25-30 minit hingga atasnya set.
- Biar sejuk pada suhu bilik, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
- Tabur atasnya dengan sedikit gula dan bakar dengan gas torch hingga gula keperangan.
- Enak di makan sejuk atau bersama aiskrim.
CREME BRULEE LABU