CREME BRULEE LABU 
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
2 Labu Kecil (Kulit Nipis) 
2 sudu besar Butter (Lembut)
1 sudu kecil Serbuk Kayu Manis

CREME BRULEE:
5 kuning Telur
1/3 cawan Gula
1/8 sudu teh Garam
1 sudu teh Serbuk Kayu Manis
1/3 cawan Puri Labu
1 cawan Whipping Cream
1 cawan Santan
1 sudu kecil Esen Vanilla
1 sudu besar Anchor Butter
2 keping Keju Cheddar 

Gula Halus untuk taburan

CARANYA:
  1. Potong labu di bahagian atas, keluarkan biji dan isinya. Isi di rebus, jadikan puri labu.
  2. Pukul kuning telur, gula, puri labu, serbuk kayu manis dan vanilla hingga sebati.
  3. Panaskan whipping cream dan santan. Masukkan butter dan keju, kacau hingga cair.
  4. Tuang ke dalam bancuhan telur sedikit-sedikit, kacau hingga sebati.
  5. Lumur butter di dalam labu dan tabur serbuk kayu manis hingga rata.
  6. Tutup atasnya dengan penutup labu, oven selama 35 minit pada suhu 180C hingga labu sederhana lembut.
  7. Keluarkan dari oven, tuang bancuhan creme ke dalam labu hingga penuh.
  8. Oven pada suhu 160C selama 25-30 minit hingga atasnya set.
  9. Biar sejuk pada suhu bilik, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
  10. Tabur atasnya dengan sedikit gula dan bakar dengan gas torch hingga gula keperangan.
  11. Enak di makan sejuk atau bersama aiskrim.

NOTA ** Jika guna bekas atau acuan kecil, guna cara water bath untuk membakar.


CREME BRULEE LABU