KAILAN DUA RASA
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
1 peket Sayur Kailan
4 ulas Bawang Putih, hiris nipis
1 tangkai Cili Merah, dihiris
1/2 sudu kecil Gula
1 sudu kecil Serbuk Perasa
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih dan Lada Hitam
SOS PERISA TIRAM:
1/2 cawan Air
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Kicap Manis
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih dan Lada Hitam
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih dan Lada Hitam
SOS PERISA TIRAM:
1/2 cawan Air
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Kicap Manis
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih dan Lada Hitam
1/2 sudu besar Tepung Jagung
CARANYA:
DAUN KAILAN: Cuci Kailan, asingkan daun dari batangnya.
Gulung daunnya dan hiris nipis. Goreng hingga layu dan garing.
Goreng bawang putih dan cili merah hingga garing. Campurkan ke dalam daun yang di goreng tadi.
Letak gula, tabur Serbuk Lada Putih dan Lada Hitam dan gaul rata.
BATANG KAILAN: Batang Kailan di belah dua memanjang. Celur dalam air mendidih hingga lembut dan toskan.
Campurkan semua bahan sos, masak hingga pekat berkilat. Hidang batang kailan di dalam pinggan dan tuang sosnya. Letak daun kailan goreng di atasnya.
KAILAN DUA RASA