KAKI SOTONG KURITA PANGGANG
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
300 gm Kaki Sotong Kurita
500 ml Air
1 biji Bawang Holland, potong kasar
1 batang Celery, potong kasar
1 batang Carrot, potong kasar
5 ulas Bawang Putih, di ketuk
2 sudu kecil Garam

BAHAN PERAPAN:
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Kicap Manis
1 sudu besar Gula Perang
2 sudu kecil Lada Hitam Berperisa Aji-Shio
1 sudu besar Minyak
1/4 sudu teh Pewarna Merah-jika suka

BAHAN SOS SEAFOOD:
6 tangkai Cili Padi Merah
5 tangkai Cili Padi Hijau
1 tangkai Daun Ketumbar
5 ulas Bawang Putih, di bakar
1 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Ikan
1 sudu kecil Lada Putih Berperisa Aji-Shio
3 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam
3 sudu besar Jus Limau Nipis


CARANYA:
  1. Rebus bawang holland, bawang putih, celery, carrot dan air hingga mendidih.
  2. Masukkan kaki sotong dan rebus selama 10 minit. Angkat dan masukkan ke dalam air ais.
  3. Toskan kaki sotong dan gaul dengan bahan2 perapan. Perap semalaman dalam peti sejuk.
  4. Panggang atau Air Fryer selama 10 minit dan balik2 kan.
  5. Hiris kaki sotong nipis2 dan sajikan dengan sos kegemaran.
  6. Untuk Sos: Kisar semua bahan, tidak terlalu halus.

KAKI SOTONG KURITA PANGGANG