KAKI SOTONG KURITA PANGGANG
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
300 gm Kaki Sotong Kurita
500 ml Air
1 biji Bawang Holland, potong kasar
1 batang Celery, potong kasar
1 batang Carrot, potong kasar
5 ulas Bawang Putih, di ketuk
2 sudu kecil Garam
BAHAN PERAPAN:
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Kicap Manis
1 sudu besar Gula Perang
2 sudu kecil Lada Hitam Berperisa Aji-Shio
1 sudu besar Minyak
1/4 sudu teh Pewarna Merah-jika suka
BAHAN SOS SEAFOOD:
6 tangkai Cili Padi Merah
5 tangkai Cili Padi Hijau
1 tangkai Daun Ketumbar
5 ulas Bawang Putih, di bakar
1 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Ikan
1 sudu kecil Lada Putih Berperisa Aji-Shio
3 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam
3 sudu besar Jus Limau Nipis
3 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam
3 sudu besar Jus Limau Nipis
CARANYA:
- Rebus bawang holland, bawang putih, celery, carrot dan air hingga mendidih.
- Masukkan kaki sotong dan rebus selama 10 minit. Angkat dan masukkan ke dalam air ais.
- Toskan kaki sotong dan gaul dengan bahan2 perapan. Perap semalaman dalam peti sejuk.
- Panggang atau Air Fryer selama 10 minit dan balik2 kan.
- Hiris kaki sotong nipis2 dan sajikan dengan sos kegemaran.
- Untuk Sos: Kisar semua bahan, tidak terlalu halus.
KAKI SOTONG KURITA PANGGANG