KERABU BIHUN IKAN KELI
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1/2 Bungkus Bihun CAP POKOK, rendam hingga lembut
3 sudu besar Minyak
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
KERABU:
3 ekor Ikan Keli
6 tangkai Cili Padi, hiris
3 ulas Bawang Merah, hiris
2 biji Pauh Muda, cincang halus
6 biji Tomato Ceri, potong
1 tangkai Daun Ketumbar, hiris
1 sudu besar Gula Somtam
1 sudu kecil garam
2 biji Jus Limau Nipis
1 sudu besar Sos Ikan
1/4 cawan Kacang Tanah goreng
CARANYA:
- Toskan bihun, didihkan 1/2 cawan air dan minyak, masukkan bihun.
- Masak hingga bihun lembut dan airnya kering.
- Masukkan sedikit garam dan lada putih, gaul perlahan2 hingga rata.
- Cuci bersih ikan keli dengan garam, bilas hingga lendir hilang.
- Bakar atau goreng (jangan sampai garing) hingga masak. Bila sejuk, buang kulit dan tulang ikan.
- Lenyek isi ikan dengan garpu hingga halus. Panaskan minyak dalam pan kecil 8 in.
- Carik-carik isi ikan sambil di tabur ke serata pan. Goreng hingga keperangan dan garing.
- Lipat dua, angkat dan toskan.
- Campurkan gula, jus ikan, garam, cili dan jus limau nipis. Gaul dengan daun ketumbar, pauh cincang, tomato dan daun ketumbar.
- Sajikan bihun dengan ikan keli goreng, kacang dan kerabu pauh.
KERABU BIHUN IKAN KELI