KERABU BIHUN IKAN KELI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1/2 Bungkus Bihun CAP POKOK, rendam hingga lembut
3 sudu besar Minyak
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih

KERABU:
3 ekor Ikan Keli
6 tangkai Cili Padi, hiris
3 ulas Bawang Merah, hiris
2 biji Pauh Muda, cincang halus
6 biji Tomato Ceri, potong
1 tangkai Daun Ketumbar, hiris
1 sudu besar Gula Somtam
1 sudu kecil garam
2 biji Jus Limau Nipis 
1 sudu besar Sos Ikan
1/4 cawan Kacang Tanah goreng


CARANYA:
  1. Toskan bihun, didihkan 1/2 cawan air dan minyak, masukkan bihun.
  2. Masak hingga bihun lembut dan airnya kering.  
  3. Masukkan sedikit garam dan lada putih, gaul perlahan2 hingga rata.
  4. Cuci bersih ikan keli dengan garam, bilas hingga lendir hilang.
  5. Bakar atau goreng (jangan sampai garing) hingga masak.  Bila sejuk, buang kulit dan tulang ikan.
  6. Lenyek isi ikan dengan garpu hingga halus. Panaskan minyak dalam pan kecil 8 in.
  7. Carik-carik isi ikan sambil di tabur ke serata pan. Goreng hingga keperangan dan garing.
  8. Lipat dua, angkat dan toskan.
  9. Campurkan gula, jus ikan, garam, cili dan jus limau nipis.  Gaul dengan daun ketumbar, pauh cincang, tomato dan daun ketumbar.
  10. Sajikan bihun dengan ikan keli goreng, kacang dan kerabu pauh.

KERABU BIHUN IKAN KELI