Dessert French citarasa Malaysia, inspirasi dari kuih kampung Ketayap berintikan kelapa gula melaka, rasa pandan dan Santan KARA yang pekat, lemak berkrim dan rasa bakar gula yang sangat harum.
KETAYAP CREME BRULEE
INTI KELAPA:
200 gm Kelapa Parut
60 gm Gula Melaka
60 ml Air
1 helai Daun Pandan
1/4 sudu teh Garam
1 sudu besar Tepung Pulut
CREME BRULEE:
300 ml Whipping Cream
100 ml Air, kisar dengan 5 helai Daun Pandan
110 ml Santan KARA
5 Kuning Telur
50 gm Gula Perang Halus
Acuan Remekin
1 sudu besar Tepung Pulut
CREME BRULEE:
300 ml Whipping Cream
100 ml Air, kisar dengan 5 helai Daun Pandan
110 ml Santan KARA
5 Kuning Telur
50 gm Gula Perang Halus
Acuan Remekin
Ganish: Hirisan Nangka
CARANYA:
CREME BRULEE:
CARANYA:
INTI:
- Masak air, gula dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan masak hingga kering. Masukkan sedikit garam dan tepung pulut, gaul sebati. Sejukkan dahulu.
CREME BRULEE:
- Panaskan whipping cream, santan dan air pandan, jangan sampai mendidih.
- Kocok kuning telur dan gula hingga sebati.
- Tuang creme ke dalam telur perlahan-lahan, kacau sebati dan tapis.
- Letak sedikit inti kelapa dalam acuan dan tuang creme hingga penuh.
- Oven secara water bath selama 30-40 minit pada suhu 150C hingga atasnya set.
- Simpan dalam peti sejuk selama 2 jam, tabur sedikit gula di atasnya dan bakar dengan gas torch hingga gula keperangan.
- Ganish dengan hirisan nangka.
KETAYAP CREME BRULEE


