KUIH BIJAN KELEDEK CHEESE
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
165 gm Tepung Pulut
50 gm Keledek
50 gm Parmesan Cheese
30 gm Gula
1/4 sudu teh Garam
1/4 sudu teh Baking Powder
120 ml Air Rebusan Ubi (Panas)
35 gm Mentega
200 gm Mozarella Cheese
100 gm Bijan Putih untuk Salutan
Strawberry Jem
CARANYA:
- Rebus keledek hingga empuk, lenyek hingga halus. Simpan air rebusannya.
- Gaul tepung, keledek, Parmesan Cheese, garam, baking powder dan mentega hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan air rebusan ubi sedikit2 dan uli menjadi doh.
- Ambil sedikit doh, isi Perfect Italiano Mozarella Cheese dan bulatkan.
- Celup dalam air dan salut dengan bijan. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga keemasan.
- Hidang dengan Jem Strawberry atau sos yang di sukai.
KUIH BIJAN KELEDEK CHEESE