KUIH LOMPAT TIKAM
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN PULUT:
1 cawan Beras Pulut 
1/2 cawan Air + 1/4 cawan Santan KARA
1/4 sudu teh Garam
Pewarna Merah

BAHAN TEPUNG PANDAN:
1 cawan Tepung Beras
2 cawan Air
1 cawan Air Pandan (5 helai pandan di kisar)
1 sudu kecil Air Kapur
1/2 sudu teh Garam
1/4 sudu teh Pewarna Hijau

BAHAN SOS SANTAN:
1 cawan Santan KARA
1 cawan Air
2 sudu besar Tepung Beras
1/2 sudu teh Garam

BAHAN SIRAP:
1 cawan Gula Merah
1 cawan Gula Pasir
2 cawan Air
1 helai Daun Pandan

GARNISH:  Nangka, Kacang Hijau tanpa kulit


CARANYA:

PULUT:
Rendam pulut dengan pewarna merah selama 2 jam.  Tos dan kukus selama 15 minit.
Angkat, Gaul dengan santan cair dan garam. Kukus semula selama 15 minit.

TEPUNG HIJAU: Sebatikan semua bahan, masak dengan api sederhana hingga pekat berkilat. Tuang dan ratakan ke dalam bekas atau loyang.

SOS SANTAN: Sebatikan semua bahan, masak dengan api sederhana hingga mendidih. Tutup api dan sentiasa di kacau hingga suam supaya tidak berketul. 

SIRAP:  Masak hingga mendidih dan sedikit pekat.


KUIH LOMPAT TIKAM