KUIH LOMPAT TIKAM
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN PULUT:
BAHAN TEPUNG PANDAN:
1 cawan Tepung Beras
2 cawan Air
1 cawan Air Pandan (5 helai pandan di kisar)
1 sudu kecil Air Kapur
1/2 sudu teh Garam
1/4 sudu teh Pewarna Hijau
BAHAN SOS SANTAN:
1 cawan Santan KARA
1 cawan Air
2 sudu besar Tepung Beras
1/2 sudu teh Garam
BAHAN SIRAP:
1 cawan Gula Merah
1 cawan Gula Pasir
2 cawan Air
1 helai Daun Pandan
PULUT: Rendam pulut dengan pewarna merah selama 2 jam. Tos dan kukus selama 15 minit.
BAHAN PULUT:
1 cawan Beras Pulut
1/2 cawan Air + 1/4 cawan Santan KARA
1/4 sudu teh Garam
Pewarna Merah
BAHAN TEPUNG PANDAN:
1 cawan Tepung Beras
2 cawan Air
1 cawan Air Pandan (5 helai pandan di kisar)
1 sudu kecil Air Kapur
1/2 sudu teh Garam
1/4 sudu teh Pewarna Hijau
BAHAN SOS SANTAN:
1 cawan Santan KARA
1 cawan Air
2 sudu besar Tepung Beras
1/2 sudu teh Garam
BAHAN SIRAP:
1 cawan Gula Merah
1 cawan Gula Pasir
2 cawan Air
1 helai Daun Pandan
GARNISH: Nangka, Kacang Hijau tanpa kulit
CARANYA:
PULUT: Rendam pulut dengan pewarna merah selama 2 jam. Tos dan kukus selama 15 minit.
Angkat, Gaul dengan santan cair dan garam. Kukus semula selama 15 minit.
TEPUNG HIJAU: Sebatikan semua bahan, masak dengan api sederhana hingga pekat berkilat. Tuang dan ratakan ke dalam bekas atau loyang.
SOS SANTAN: Sebatikan semua bahan, masak dengan api sederhana hingga mendidih. Tutup api dan sentiasa di kacau hingga suam supaya tidak berketul.
SIRAP: Masak hingga mendidih dan sedikit pekat.
KUIH LOMPAT TIKAM