KUIH PUTERI MANDI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN INTI KELAPA:
180 gm Gula Melaka, cincang
150 ml Air 
250 gm Kelapa Parut
1/2 sudu teh Garam
1 helai 2 Daun pandan
1 sudu besar Tepung Pulut 

BAHAN DOH:
250 gm Tepung Pulut 
25 gm Tepung Beras 
1/2 sudu teh Garam
110 ml Santan kotak
140 ml Air

BAHAN KUAH:
220 ml Santan kotak
300 ml Air
20 gm Tepung Beras 
1/2 sudu kecil Garam
1 helai Daun pandan

CARANYA:
INTI: Masak gula melaka dan air hingga mendidih.  Masukkan kelapa parut, daun pandan dan sedikit garam. Gaul rata.  Bila inti hampir kering, tabur tepung dan masak hingga kering.  Sejukkan dan gentel bulat.
  
DOH: Masak santan, garam dan air hingga mendidih. Bila santan telah suam, tuang ke dalam tepung sedikit2 dan uli menjadi doh. Bahagi doh, letak pewarna yang di sukai.
Timbang doh 12 gm, Inti 8 gm. Isikan inti ke dalam doh, bungkus dan bulatkan.  Kukus selama 15 minit dengan api sederhana kecil.

KUAH:  Satukan semua bahan, masak dengan api sederhana kecil hingga kental. Tuang kuah dalam acuan, dan letak doh di atasnya.


KUIH PUTERI MANDI