PULUT MANGA
By Kak Wan @ Wan Resipi
NOTA: Untuk pulut berwarna, rendam pulut dengan pewarna.
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan Beras Pulut - Rendam semalaman
1 cawan Santan KARA
1/4 cawan Air
3/4 cawan Gula
1/2 sudu kecil garam
2 helai Daun Pandan
KUAH SANTAN:
1 cawan Santan KARA
1/4 cawan Air
1 sudu besar Gula
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu besar Tepung Jagung/Tepung Ubi
3 biji Manga, kupas dan potong
Taburan : Kacang Hijau tanpa kulit - sangai hingga perang
CARANYA:
- Cuci dan tos pulut. Kukus selama 45 minit hingga masak. Alihkan ke dalam bekas.
- Masak santan, air, gula, garam dan daun pandan hingga mendidih, sentiasa kacau supaya santan tidak berketul. Keluarkan daun pandan.
- Tuang santan ke dalam pulut, gaul rata. Tutup bekas dan biarkan pulut menyerap santan selama 1 jam.
- Hidang pulut dengan kuah santan dan tabur kacang hijau sangai.
- KUAH: Satukan semua bahan dan masak dengan api kecil hingga pekat. Sentiasa kacau.