PULUT MANGA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan Beras Pulut - Rendam semalaman
1 cawan Santan KARA
1/4 cawan Air
3/4 cawan Gula 
1/2 sudu kecil garam
2 helai Daun Pandan

KUAH SANTAN:
1 cawan Santan KARA
1/4 cawan Air
1 sudu besar Gula
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu besar Tepung Jagung/Tepung Ubi

3 biji Manga, kupas dan potong
Taburan :  Kacang Hijau tanpa kulit - sangai hingga perang

CARANYA:

  1. Cuci dan tos pulut.  Kukus selama 45 minit hingga masak.  Alihkan ke dalam bekas.
  2. Masak santan, air, gula, garam dan daun pandan hingga mendidih, sentiasa kacau supaya santan tidak berketul. Keluarkan daun pandan.
  3. Tuang santan ke dalam pulut, gaul rata. Tutup bekas dan biarkan pulut menyerap santan selama 1 jam. 
  4. Hidang pulut dengan kuah santan dan tabur kacang hijau sangai.
  5. KUAH: Satukan semua bahan dan masak dengan api kecil hingga pekat.  Sentiasa kacau.

NOTA:  Untuk pulut berwarna, rendam pulut dengan pewarna.


PULUT MANGA