3 JENIS INDIAN CHUTNEY KELAPA
By Kak Wan @ Wan Resipi


1. CHUTNEY KELAPA KLASIK (PUTIH)

BAHAN-BAHAN:
1 cawan Kelapa Parut, putih
2 sudu makan Kacang Dal panggang (Chana Dal)
1 Cili Hijau
1/2-inci Halia
Garam secukupnya
1 cawan Air Ais (Anggaran)

BAHAN TUMIS:
1 sudu kecil Minyak
1/2 sudu kecil Biji Sawi (Mustard Seeds)
1/2 sudu kecil Kacang Dal Putih (Urad Dal)
1 Cili Kering, potong kecil
Beberapa helai Daun Kari

CARANYA:
1. Kisar semua bahan dengan air hingga menjadi pes yang halus.
2. Panaskan minyak, tumis biji sawi, kacang dal, cili kering dan daun kari hingga meletup-letup.
3. Tuang tumisan ke atas Chutney Kelapa Klasik.


2. CHUTNEY KELAPA HIJAU (PUDINA DAN KETUMBAR)

BAHAN-BAHAN:
1 cawan Kelapa Parut, putih
1/4 cawan Daun Ketumbar
2 sudu makan Daun Pudina
1 Cili Hijau
1/2-inci Halia
2 sudu besar Kacang Dal panggang (Chana Dal)
Garam secukupnya
1 cawan Air Ais (Anggaran)

BAHAN TUMIS:
1 sudu kecil Minyak
1/2 sudu kecil Biji Sawi (Mustard Seeds)
1/2 sudu kecil Kacang Dal Putih (Urad Dal)
1 Cili Kering, potong kecil
Beberapa helai Daun Kari

CARANYA:
1. Kisar semua bahan dengan air hingga menjadi pes yang halus.
2. Sediakan bahan tumis dan tuang ke atas Chutney Kelapa Hijau.


3. CHUTNEY KELAPA MERAH (CILI DAN BAWANG)

BAHAN-BAHAN:
1 cawan Kelapa Parut. putih
2–3 Cili Kering (sesuaikan kepedasan)
2 sudu besar Bawang Merah cincang
2 sudu besar Kacang Dal panggang (Chana Dal)
1/2 sudu kecil pes Asam Jawa
Garam secukupnya
1 cawan Air Ais (Anggaran)

BAHAN TUMIS:
1 sudu kecil Minyak
1/2 sudu kecil Biji Sawi (Mustard Seeds)
1/2 sudu kecil Kacang Dal Putih (Urad Dal)
1 Cili Kering, potong kecil
Beberapa helai Daun Kari

CARANYA:
1. Cuci dan sangai cili hingga wangi.
2. Kisar dengan bahan2 lain dan air hingga menjadi pes yang halus.
3. Sediakan bahan tumis dan tuang ke atas Chutney Kelapa Merah.

3 JENIS INDIAN CHUTNEY KELAPA