By Kak Wan @ Wan Resipi
KULIT GYOZA:
2 cawan Tepung Gandum
1 cawan Tepung Ubi
1 cawan Air Panas
1 sudu kecil Garam Halus
Campur tepung dan garam, tuang air sedikit2 dan uli hingga menjadi doh.
Taburkan sedikit tepung pada papan canai. Canai doh (tidak terlalu tebal atau nipis) tekap dengan penerap bulat. Sapu sedikit tepung supaya tidak melekat.
FILLING:
300 gm Isi Ayam Kisar2 keping Kobis Cina
1/2 sudu teh Garam Halus
1/2 sudu teh Serbuk Lada Putih
3 sudu kecil Kicap Cair
1/2 sudu teh Serbuk Lada Putih
3 sudu kecil Kicap Cair
1 sudu kecil Minyak Bijan
3 sudu besar Daun Bawang Cincang
1 ulas Bawang Putih, parut
1/2 inci Halia, parut
BANCUHAN TEPUNG (CRISPY SKIRT)
1 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
1 cawan Air
1 sudu kecil Minyak
SOS GYOZA:
CARANYA:
3 sudu besar Daun Bawang Cincang
1 ulas Bawang Putih, parut
1/2 inci Halia, parut
BANCUHAN TEPUNG (CRISPY SKIRT)
1 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
1 cawan Air
1 sudu kecil Minyak
SOS GYOZA:
2 sudu besar Cili Oil
5 sudu besar Kicap Cair
1 sudu kecil Gula Perang
1 sudu kecil Bijan yang di sangai
Sedikit hirisan Daun bawang / Daun ketumbar
Sedikit garam
- Hiris halus kobis (buang batangnya), tabur sedikit garam, biarkan sebentar dan peras keluar airnya.
- Campurkan dengan bahan2 lain, gaul rata. Isikan ke dalam kulit gyoza dan tutup rapi.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, goreng gyoza hingga bahagian bawah perang.
- Tuang setengah bancuhan tepung, tutup kuali dan masak dengan api kecil hingga garing.
- Ganish dengan hirisan daun bawang dan carrot. Sajikan dengan sos.
GYOZA AYAM


