By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
500 gm Kacang Kuda rendam semalaman
1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit
1/2 sudu besar Garam
1/2 sudu makan Halba Campur
6 tangkai Daun Kari
1 biji Bawang Besar, hiris nipis
4-5 tangkai Cili Kering, potong pendek
Garam dan Gula secukup rasa
500 gm Kacang Kuda rendam semalaman
1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit
1/2 sudu besar Garam
1/2 sudu makan Halba Campur
6 tangkai Daun Kari
1 biji Bawang Besar, hiris nipis
4-5 tangkai Cili Kering, potong pendek
Garam dan Gula secukup rasa
2 sudu besar Minyak untuk menumis
CARANYA:
- Bilas kacang, rebus dengan sedikit garam dan serbuk kunyit selama 30 minit atau hingga empuk.
- Jika guna Pressure Cooker, masak selama 15 minit.
- Panaskan minyak, tumis halba campur, daun kari, cili kering dan bawang hiris hingga layu.
- Masukkan kacang kuda rebus, sedikit garam dan gula, gaul rata, tumis sebentar dan siap.
KACANG KUDA BEREMPAH (KONDAKADALAI SUNDAL)