KETAM MASAK LEMAK KERISEK
Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
3 ekor Ketam
600 ml Santan sederhana pekat
1 helai Daun Kunyit, hiris
1 batang Serai, di ketuk
1 keping Asam Gelugor
1 sudu besar Kerisek
Garam secukup rasa
1 biji Tomato, jika suka

BAHAN KISAR:
6 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
2 tangkai Cili Hijau
1 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi Hijau
1/2 inci Kunyit hidup

CARANYA:
  1. Masak santan dan bahan kisar hingga mendidih.  Masukkan serai, asam gelugor dan kerisek. 
  2. Kacau dan masukkan ketam.  Perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
  3. Bila ketam telah masak dan kuahnya hampir pekat, masukkan daun kunyit dan tomato.
  4. Masak sebentar dan bolehlah di angkat.

KETAM MASAK LEMAK KERISEK