Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
3 ekor Ketam
600 ml Santan sederhana pekat
1 helai Daun Kunyit, hiris
1 batang Serai, di ketuk
1 keping Asam Gelugor
1 sudu besar Kerisek
Garam secukup rasa
1 biji Tomato, jika suka
BAHAN KISAR:
6 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
2 tangkai Cili Hijau
1 tangkai Cili Merah
BAHAN KISAR:
6 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
2 tangkai Cili Hijau
1 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi Hijau
1/2 inci Kunyit hidup
CARANYA:
- Masak santan dan bahan kisar hingga mendidih. Masukkan serai, asam gelugor dan kerisek.
- Kacau dan masukkan ketam. Perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
- Bila ketam telah masak dan kuahnya hampir pekat, masukkan daun kunyit dan tomato.
- Masak sebentar dan bolehlah di angkat.
KETAM MASAK LEMAK KERISEK

