MASALA VADAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
250 gm Kacang Dal
4 ulas Bawang Merah, cincang
3 tangkai Cili Hijau, cincang
1 tangkai Cili Merah, cincang
2 tangkai Daun Kari, cincang
1 sudu teh Jintan Manis
1 sudu teh Jintan Putih
5 tangkai Cili Kering, buang biji, gunting halus
2 sudu teh Garam Halus


CARANYA:
  1. Rendam kacang dal selama 3 jam, toskan. Asingkan 3 sudu makan kacang dal.
  2. Baki kacang di kisar tanpa air dalam food processor hingga halus.
  3. Gaul bersama bahan2 lain dan kacang dal yang di asingkan tadi hingga rata.  Jika agak kering, tambah sedikit air saja.
  4. Kepal kacang hingga padat dan bentukkan menjadi bulat dan leperkan.  Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum di goreng.
  5. Panaskan minyak, goreng terendam hingga keemasan. 
  6. Toskan dan sedia dihidangkan.

MASALA VADAI