MASALA VADAI
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
250 gm Kacang Dal
4 ulas Bawang Merah, cincang
3 tangkai Cili Hijau, cincang
1 tangkai Cili Merah, cincang
2 tangkai Daun Kari, cincang
1 sudu teh Jintan Manis
1 sudu teh Jintan Putih
5 tangkai Cili Kering, buang biji, gunting halus
2 sudu teh Garam Halus
2 sudu teh Garam Halus
CARANYA:
- Rendam kacang dal selama 3 jam, toskan. Asingkan 3 sudu makan kacang dal.
- Baki kacang di kisar tanpa air dalam food processor hingga halus.
- Gaul bersama bahan2 lain dan kacang dal yang di asingkan tadi hingga rata. Jika agak kering, tambah sedikit air saja.
- Kepal kacang hingga padat dan bentukkan menjadi bulat dan leperkan. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum di goreng.
- Panaskan minyak, goreng terendam hingga keemasan.
- Toskan dan sedia dihidangkan.
MASALA VADAI