MI WANTAN KARI AYAM ALA THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 paket Mi Wantan, bahagikan
1 1/2 cawan Santan
3 cawan Air
8 ketul Peha Ayam
3 sudu besar Kicap Cair
1 sudu besar Gula Melaka
1 kiub Pati Ayam

BAHAN KISAR:
3 biji Buah Pelaga, buang kulit
1 sudu besar Biji Ketumbar
1/2 inci Halia, hiris nipis
1 inci kunyit segar, dihiris nipis 
1 biji Bawang Besar, di hiris
3-4 sudu besar Cili Kisar

GARNISH:
Daun Ketumbar, Sawi Jeruk, Bawang Merah, Minyak Cili

CARANYA:
  1. Sangai buah pelaga dan biji ketumbar.  Kisar kering hingga halus.
  2. Sangai halia, kunyit dan bawang hingga layu. Kisar bersama cili hingga halus.
  3. Masukkan ke dalam periuk, tuang setengah cawan santan dan masak hingga mendidih.
  4. Tuang baki santan dan air, kacau hingga sebati. 
  5. Masukkan kiub ayam, kicap cair, garam dan gula melaka.
  6. Masukkan peha ayam, masak hingga mendidih dan ayam lembut.
  7. Bahagikan Mi Wantan, leraikan dan separuh di goreng hingga rangup.
  8. Separuh Mi di celur dalam air mendidih hingga lembut.  Toskan.
  9. Sajikan Mi celur dan Mi rangup dengan daun ketumbar, sawi jeruk, bawang hiris, limau nipis dan minyak cili.

MI WANTAN KARI AYAM