MI WANTAN KARI AYAM ALA THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
1 paket Mi Wantan, bahagikan
1 1/2 cawan Santan
3 cawan Air
8 ketul Peha Ayam
3 sudu besar Kicap Cair
1 sudu besar Gula Melaka
8 ketul Peha Ayam
3 sudu besar Kicap Cair
1 sudu besar Gula Melaka
1 kiub Pati Ayam
BAHAN KISAR:
3 biji Buah Pelaga, buang kulit
1 sudu besar Biji Ketumbar
1/2 inci Halia, hiris nipis
3 biji Buah Pelaga, buang kulit
1 sudu besar Biji Ketumbar
1/2 inci Halia, hiris nipis
1 inci kunyit segar, dihiris nipis
1 biji Bawang Besar, di hiris
1 biji Bawang Besar, di hiris
3-4 sudu besar Cili Kisar
GARNISH:
- Sangai buah pelaga dan biji ketumbar. Kisar kering hingga halus.
- Sangai halia, kunyit dan bawang hingga layu. Kisar bersama cili hingga halus.
- Masukkan ke dalam periuk, tuang setengah cawan santan dan masak hingga mendidih.
- Tuang baki santan dan air, kacau hingga sebati.
- Masukkan kiub ayam, kicap cair, garam dan gula melaka.
- Masukkan peha ayam, masak hingga mendidih dan ayam lembut.
- Bahagikan Mi Wantan, leraikan dan separuh di goreng hingga rangup.
- Separuh Mi di celur dalam air mendidih hingga lembut. Toskan.
- Sajikan Mi celur dan Mi rangup dengan daun ketumbar, sawi jeruk, bawang hiris, limau nipis dan minyak cili.
MI WANTAN KARI AYAM


