MURUKU CHEESE
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
250 gm Tepung Muruku Baba's
250 gm Tepung Pulut
100 gm Serbuk Keju Parmesan/Cheddar
30 gm Marjerin cair
1 biji Telur A
30 gm Gula Icing 50 ml Santan
Air secukup nya
CARANYA:
- Campurkan tepung, serbuk keju, gula, marjerin dan telur, gaul hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masuk santan dan air sedikit2 dan uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
- Isikan ke dalam acuan maruku, putar di dalam minyak yang telah di panaskan dahulu.
- Goreng dengan api perlahan, bila bahagian bawah sudah mengeras, terbalikkan.
- Goreng hingga keemasan.
NOTA: Untuk lebih mudah, tekan muruku di atas papan di alas plastik. Alihkan ke dalam kuali menggunakan spatula plastik atau sudip leper.
MURUKU CHEESE