MURUKU UDANG
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
300 gm Tepung Pulut
200 gm Tepung Kacang Kuda Baba's (Gram Dhal)
1 sudu makan Serbuk Cili Baba's
2 sudu makan Serbuk Udang Kering Niigata
3 sudu kecil Garam
60 gm Majerin Cair
2 biji Telur
1 sudu makan Jintan Manis
1 sudu makan Jintan Putih
1 sudu makan Jumuju
250 ml Santan Cair atau Air
2-3 pelepah Daun Kari


CARANYA:
  1. Sangai Jintan Manis, Jintan Putih dan Jumuju.  Kisar kering hingga halus.
  2. Campurkan dengan bahan2 kering lain, gaul sebati, masukkan majerin, telur dan santan cair.
  3. Gaul menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
  4. Isi adunan ke dalam acuan muruku, tekan di atas papan di alas plastik.
  5. Panaskan minyak yang banyak, tabur daun kari.
  6. Angkat maruku dengan spatula plastik atau sudip leper masuk ke dalam minyak.
  7. Goreng dengan api kecil hingga keemasan.

NOTA:  Serbuk Udang boleh di gantikan dengan segengam Udang Geragau, cuci, sangai dan kisar halus.

MURUKU UDANG