By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
300 gm Tepung Pulut
200 gm Tepung Kacang Kuda Baba's (Gram Dhal)
1 sudu makan Serbuk Cili Baba's
2 sudu makan Serbuk Udang Kering Niigata
3 sudu kecil Garam
60 gm Majerin Cair
2 biji Telur
1 sudu makan Jintan Manis
1 sudu makan Jintan Putih
1 sudu makan Jumuju
250 ml Santan Cair atau Air
2-3 pelepah Daun Kari
200 gm Tepung Kacang Kuda Baba's (Gram Dhal)
1 sudu makan Serbuk Cili Baba's
2 sudu makan Serbuk Udang Kering Niigata
3 sudu kecil Garam
60 gm Majerin Cair
2 biji Telur
1 sudu makan Jintan Manis
1 sudu makan Jintan Putih
1 sudu makan Jumuju
250 ml Santan Cair atau Air
2-3 pelepah Daun Kari
CARANYA:
- Sangai Jintan Manis, Jintan Putih dan Jumuju. Kisar kering hingga halus.
- Campurkan dengan bahan2 kering lain, gaul sebati, masukkan majerin, telur dan santan cair.
- Gaul menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
- Isi adunan ke dalam acuan muruku, tekan di atas papan di alas plastik.
- Panaskan minyak yang banyak, tabur daun kari.
- Angkat maruku dengan spatula plastik atau sudip leper masuk ke dalam minyak.
- Goreng dengan api kecil hingga keemasan.