PUTU MAYAM / IDIYAPPAM
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
1 1/4 cawan Air
1 sudu kecil Minyak
1 sudu kecil Garam
1 cawan Tepung Beras
Pewarna jika suka
Acuan Putu Mayang
Acuan Putu Mayang
Alas Daun Pisang
Kelapa Parut, di kukus dengan sedikit garam
Gula Perang Halus
Gula Perang Halus
CARANYA:
- Didihkan air, minyak dan garam dalam periuk. Tutup api.
- Tabur tepung beras hingga merata, terus kacau menggunakan spatula silicone hingga menjadi doh yang lembut. Isikan dalam acuan putu mayang dan putar di atas pelapik daun pisang.
- Panaskan kukusan, kukus selama 10 minit dengan api sederhana kecil.
- Sajikan dengan kelapa parut dan gula perang halus.
PUTU MAYAM / IDIYAPPAM