RICE PAPER CHEESE TTEOK-BOKKI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
10 keping Rice Paper
5 batang Crabsticks
5 batang Sosej
1 Naruto Fishstick, hiris bulat
1/2 cawan Mozarella Cheese

SOS PEDAS CHEESE:
1 biji Bawang Holland, hiris nipis
2 ulas Bawang Putih, cincang halus
3 sudu besar Serbuk Cili
3 sudu besar Gula
4 sudu besar Sos Tomato
4 sudu besar Madu
1 sudu kecil Minyak Bijan
1 cawan Stok Ayam
1/4 cawan Susu Sejat
1 sudu kecil Kicap Cair
2 sudu kecil Bijan
Sedikit garam dan perasa

GARNISH: Hirisan Seaweed dan Daun Bawang


CARANYA:
  1. Basahkan rice papers, letak crabsticks dalamnya dan gulung rapi.
  2. Buat langkah yang sama untuk isian sosej, gulung rapi.
  3. Untuk Sos: Panaskan sedikit minyak, tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi.
  4. Masukkan serbuk cili, sos tomato, gula, madu, minyak bijan dan kicap cair. Gaul rata.
  5. Masukkan stok ayam, susu sejat, garam dan perasa.
  6. Bila mendidih, gunting gulungan crabsticks dan sosej ke dalam kuah.
  7. Masak dengan api kecil, masukkan naruto fishstick dan bijan.
  8. Akhir sekali letak mozarella cheese di atasnya, biarkan cair.
  9. Sajikan dengan taburan daun bawang dan seaweed.


RICE PAPER CHEESE TTEOK-BOKKI