RICE PAPER CHEESE TTEOK-BOKKI
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
10 keping Rice Paper
5 batang Crabsticks
5 batang Sosej
1 Naruto Fishstick, hiris bulat
1/2 cawan Mozarella Cheese
SOS PEDAS CHEESE:
1 biji Bawang Holland, hiris nipis
2 ulas Bawang Putih, cincang halus
CARANYA:
3 sudu besar Serbuk Cili
3 sudu besar Gula
4 sudu besar Sos Tomato
4 sudu besar Madu
1 sudu kecil Minyak Bijan
4 sudu besar Sos Tomato
4 sudu besar Madu
1 sudu kecil Minyak Bijan
1 cawan Stok Ayam
1/4 cawan Susu Sejat
1 sudu kecil Kicap Cair
2 sudu kecil Bijan
Sedikit garam dan perasa
GARNISH: Hirisan Seaweed dan Daun Bawang
1/4 cawan Susu Sejat
1 sudu kecil Kicap Cair
2 sudu kecil Bijan
Sedikit garam dan perasa
GARNISH: Hirisan Seaweed dan Daun Bawang
CARANYA:
- Basahkan rice papers, letak crabsticks dalamnya dan gulung rapi.
- Buat langkah yang sama untuk isian sosej, gulung rapi.
- Untuk Sos: Panaskan sedikit minyak, tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan serbuk cili, sos tomato, gula, madu, minyak bijan dan kicap cair. Gaul rata.
- Masukkan stok ayam, susu sejat, garam dan perasa.
- Bila mendidih, gunting gulungan crabsticks dan sosej ke dalam kuah.
- Masak dengan api kecil, masukkan naruto fishstick dan bijan.
- Akhir sekali letak mozarella cheese di atasnya, biarkan cair.
- Sajikan dengan taburan daun bawang dan seaweed.
RICE PAPER CHEESE TTEOK-BOKKI


