SUP KEPAH BERKRIM
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
500 gm Kepah
3 1/2 cawan Air
1 biji Bawang Holland, di cincang
3 ulas Bawang Putih, di cincang
1/4 cawan Carrot, di cincang
3/4 cawan Celery, di cincang
1 biji Kentang, potong dadu
2 sudu besar Butter (Salted)
1 sudu besar Tepung Gandum
1 cawan Cooking Cream
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam dan Lada Putih
1 sudu kecil Garam
1/4 cawan Isi Kepah

Hirisan Daun Parsley untuk taburan
1 buah Roti bulat


CARANYA:
  1. Rebus kepah selama 5 minit hingga kulitnya terbuka. Tapis airnya untuk di masukkan ke dalam sup. Separuh di ambil isi kepah dan separuh lagi biarkan dengan kulitnya.
  2. Panaskan Butter, tumis bawang putih dan bawang holland hingga naik bau.
  3. Masukkan tepung dan kacau hingga rata.
  4. Masukkan carrot, celery, ubi kentang, isi dan air rebusan kepah. Reneh selama 10 minit.
  5. Tambah cooking cream, kacau hingga sebati. Masukkan isi kepah.
  6. Perasakan dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan putih.
  7. Potong roti di bahagian atas, keluarkan isi, jadikan mangkuk roti.
  8. Tuang sup dalam mangkuk roti, tabur daun parsley.

SUP KEPAH BERKRIM