ROTI WORLD SUP KEPAH BERKRIM
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN ROTI:
170 ml Air Suam
250 gm Tepung Roti
65 gm Tepung Gandum
2 sudu besar Shortening
3 sudu teh Gula Castor
1/2 sudu teh Garam Halus
2 sudu besar Susu Tepung
1 1/2 sudu teh Yis Kering

CARANYA:
  1. Satukan semua bahan kecuali shortening dan air di dalam mixer.
  2. Menggunakan hook, putar dengan speed perlahan, masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh bergumpal
  3. Masukkan shortening dan putar selama 10 minit hingga menjadi doh yang lembut.
  4. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Bulatkan doh dan tutup dengan kain selama 30 minit hingga doh mengembang. Tekan doh untuk mengeluarkan angin, kemudian bulatkan kembali. 
  5. Letak di atas dulang pembakar yang di leser marjerin, rehatkan selama 15 minit lagi hingga doh mengembang. Sapu dengan susu sejat pada permukaan doh.
  6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu di rak bawah pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga roti kecoklatan.
  7. Apabila roti telah sejuk, potong bahagian atasnya. Keluarkan isi roti, tetapi tinggalkan sedikit di bahagian bawahnya untuk mengelakkan sup bocor.
  8. Hidangkan dengan sup di dalamnya bersama isi roti.

BAHAN SUP:
500 gm Kepah
3 1/2 cawan Air
1 biji Bawang Holland, di cincang
3 ulas Bawang Putih, di cincang
1/4 cawan Carrot, di cincang
3/4 cawan Celery, di cincang
1 biji Kentang, potong dadu
2 sudu besar Butter (Salted)
1 sudu besar Tepung Gandum
1 cawan Cooking Cream
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam dan Lada Putih
1 sudu kecil Garam
1/4 cawan Isi Kepah

Hirisan Daun Parsley untuk taburan
1 buah Roti Bulat


CARANYA:
  1. Rebus kepah selama 5 minit hingga kulitnya terbuka. Tapis airnya untuk di masukkan ke dalam sup. Separuh di ambil isi kepah dan separuh lagi biarkan dengan kulitnya.
  2. Panaskan Butter, tumis bawang putih dan bawang holland hingga naik bau.
  3. Masukkan tepung dan kacau hingga rata.
  4. Masukkan carrot, celery, ubi kentang, isi dan air rebusan kepah. Reneh selama 10 minit.
  5. Tambah cooking cream, kacau hingga sebati. Masukkan isi kepah.
  6. Perasakan dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan putih.
  7. Potong roti di bahagian atas, keluarkan isi, jadikan mangkuk roti.
  8. Tuang sup dalam mangkuk roti, tabur daun parsley.

SUP KEPAH BERKRIM