ROTI WORLD SUP KEPAH BERKRIM
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN ROTI:
170 ml Air Suam
250 gm Tepung Roti
65 gm Tepung Gandum
2 sudu besar Shortening
3 sudu teh Gula Castor
1/2 sudu teh Garam Halus
2 sudu besar Susu Tepung
1 1/2 sudu teh Yis Kering
CARANYA:
170 ml Air Suam
250 gm Tepung Roti
65 gm Tepung Gandum
2 sudu besar Shortening
3 sudu teh Gula Castor
1/2 sudu teh Garam Halus
2 sudu besar Susu Tepung
1 1/2 sudu teh Yis Kering
CARANYA:
- Satukan semua bahan kecuali shortening dan air di dalam mixer.
- Menggunakan hook, putar dengan speed perlahan, masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh bergumpal
- Masukkan shortening dan putar selama 10 minit hingga menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan doh kepada dua bahagian. Bulatkan doh dan tutup dengan kain selama 30 minit hingga doh mengembang. Tekan doh untuk mengeluarkan angin, kemudian bulatkan kembali.
- Letak di atas dulang pembakar yang di leser marjerin, rehatkan selama 15 minit lagi hingga doh mengembang. Sapu dengan susu sejat pada permukaan doh.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu di rak bawah pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga roti kecoklatan.
- Apabila roti telah sejuk, potong bahagian atasnya. Keluarkan isi roti, tetapi tinggalkan sedikit di bahagian bawahnya untuk mengelakkan sup bocor.
- Hidangkan dengan sup di dalamnya bersama isi roti.
500 gm Kepah
3 1/2 cawan Air
1 biji Bawang Holland, di cincang
3 ulas Bawang Putih, di cincang
1/4 cawan Carrot, di cincang
3/4 cawan Celery, di cincang
1 biji Kentang, potong dadu
2 sudu besar Butter (Salted)
1 sudu besar Tepung Gandum
1 cawan Cooking Cream
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam dan Lada Putih
1 sudu kecil Garam
1/4 cawan Isi Kepah
Hirisan Daun Parsley untuk taburan
1 buah Roti Bulat
- Rebus kepah selama 5 minit hingga kulitnya terbuka. Tapis airnya untuk di masukkan ke dalam sup. Separuh di ambil isi kepah dan separuh lagi biarkan dengan kulitnya.
- Panaskan Butter, tumis bawang putih dan bawang holland hingga naik bau.
- Masukkan tepung dan kacau hingga rata.
- Masukkan carrot, celery, ubi kentang, isi dan air rebusan kepah. Reneh selama 10 minit.
- Tambah cooking cream, kacau hingga sebati. Masukkan isi kepah.
- Perasakan dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan putih.
- Potong roti di bahagian atas, keluarkan isi, jadikan mangkuk roti.
- Tuang sup dalam mangkuk roti, tabur daun parsley.
SUP KEPAH BERKRIM


