SUP KEPAH BERKRIM
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
500 gm Kepah
3 1/2 cawan Air
1 biji Bawang Holland, di cincang
3 ulas Bawang Putih, di cincang
1/4 cawan Carrot, di cincang
3/4 cawan Celery, di cincang
1 biji Kentang, potong dadu
2 sudu besar Butter (Salted)
1 sudu besar Tepung Gandum
1 cawan Cooking Cream
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam dan Lada Putih
1 sudu kecil Garam
1/4 cawan Isi Kepah
Hirisan Daun Parsley untuk taburan
1 buah Roti bulat
- Rebus kepah selama 5 minit hingga kulitnya terbuka. Tapis airnya untuk di masukkan ke dalam sup. Separuh di ambil isi kepah dan separuh lagi biarkan dengan kulitnya.
- Panaskan Butter, tumis bawang putih dan bawang holland hingga naik bau.
- Masukkan tepung dan kacau hingga rata.
- Masukkan carrot, celery, ubi kentang, isi dan air rebusan kepah. Reneh selama 10 minit.
- Tambah cooking cream, kacau hingga sebati. Masukkan isi kepah.
- Perasakan dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan putih.
- Potong roti di bahagian atas, keluarkan isi, jadikan mangkuk roti.
- Tuang sup dalam mangkuk roti, tabur daun parsley.
SUP KEPAH BERKRIM