TERUNG GULUNG DAGING SIAT
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
200 gm Daging (Ketulan Besar)
1 sudu besar Kicap Manis
1/2 sudu besar Sos Lada Hitam
2 cawan Air
1 batang Kulit Kayu Manis
2 Bunga Lawang

CARANYA:
Reneh daging dengan semua bahan hingga empuk atau masak dalam periuk tekanan selama 35 minit.
Angkat, siat-siat kan daging dan ketepikan.

BAHAN FILLING:
1 biji Bawang Holland cincang
2 ulas Bawang Putih cincang
2 Lada Hijau cincang
1 sudu kecil Kicap Cair
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil serbuk Cili
2 biji Terung Panjang
Tomato Ceri


CARANYA:
  1. Terung di hiris nipis memanjang.
  2. Panaskan sedikit minyak, goreng terung sebentar saja hingga lembut. 
  3. Dalam minyak yang sama, tumis bawang holland, bawang putih dan lada hijau hingga wangi.
  4. Masukkan daging yang di siat, serbuk cili, sos tiram dan kicap cair.
  5. Susun terung bertindih memanjang.  Letak filling di atas terung dan gulung rapi.
  6. Susun di bekas tahan panas bersama tomato ceri dan oven pada suhu 180C selama 15 minit.
  7. Sajikan dengan nasi atau roti.

TERUNG GULUNG DAGING SIAT