TERUNG GULUNG DAGING SIAT
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
200 gm Daging (Ketulan Besar)
1 sudu besar Kicap Manis
BAHAN-BAHAN:
200 gm Daging (Ketulan Besar)
1 sudu besar Kicap Manis
1/2 sudu besar Sos Lada Hitam
2 cawan Air
1 batang Kulit Kayu Manis
2 Bunga Lawang
CARANYA:
Reneh daging dengan semua bahan hingga empuk atau masak dalam periuk tekanan selama 35 minit.
Angkat, siat-siat kan daging dan ketepikan.
BAHAN FILLING:
1 biji Bawang Holland cincang
2 ulas Bawang Putih cincang
2 Lada Hijau cincang
1 sudu kecil Kicap Cair
2 cawan Air
1 batang Kulit Kayu Manis
2 Bunga Lawang
CARANYA:
Reneh daging dengan semua bahan hingga empuk atau masak dalam periuk tekanan selama 35 minit.
Angkat, siat-siat kan daging dan ketepikan.
BAHAN FILLING:
1 biji Bawang Holland cincang
2 ulas Bawang Putih cincang
2 Lada Hijau cincang
1 sudu kecil Kicap Cair
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil serbuk Cili
2 biji Terung Panjang
Tomato Ceri
CARANYA:
- Terung di hiris nipis memanjang.
- Panaskan sedikit minyak, goreng terung sebentar saja hingga lembut.
- Dalam minyak yang sama, tumis bawang holland, bawang putih dan lada hijau hingga wangi.
- Masukkan daging yang di siat, serbuk cili, sos tiram dan kicap cair.
- Susun terung bertindih memanjang. Letak filling di atas terung dan gulung rapi.
- Susun di bekas tahan panas bersama tomato ceri dan oven pada suhu 180C selama 15 minit.
- Sajikan dengan nasi atau roti.
TERUNG GULUNG DAGING SIAT


