ULUNTHU VADAI
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
250 gm Kacang Dhal Putih (Urad Dhal)
1/2 biji Bawang Besar, cincang
1/2 inci Halia, cincang
1/2 tangkai Cili Merah, cincang
1/2 tangkai Cili Hijau, cincang
1/2 sudu besar Jintan Manis
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Serbuk Pati Ikan Bilis/Udang Kering (optional)
CARANYA:
- Cuci dan rendam kacang sekurangnya 4 jam. Toskan.
- Kisar tanpa air dalam food processor hingga betul2 halus.
- Gaulkan dengan bahan2 cincang, jintan, serbuk lada hitam, garam dan serbuk pati ikan bilis.
- Basahkan tangan, bentuk adunan seperti donut, buat leper dan nipis supaya senang masak.
- Goreng dengan api sederhana hingga keemasan.
- Sajikan dengan chutney kelapa atau di makan begitu saja.
ULUNTHU VADAI