ULUNTHU VADAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
250 gm Kacang Dhal Putih (Urad Dhal)
1/2 biji Bawang Besar, cincang
1/2 inci Halia, cincang
1/2 tangkai Cili Merah, cincang
1/2 tangkai Cili Hijau, cincang
1/2 sudu besar Jintan Manis
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Serbuk Pati Ikan Bilis/Udang Kering (optional)


CARANYA:
  1. Cuci dan rendam kacang sekurangnya 4 jam. Toskan.
  2. Kisar tanpa air dalam food processor hingga betul2 halus.
  3. Gaulkan dengan bahan2 cincang, jintan, serbuk lada hitam, garam dan serbuk pati ikan bilis.
  4. Basahkan tangan, bentuk adunan seperti donut, buat leper dan nipis supaya senang masak.
  5. Goreng dengan api sederhana hingga keemasan.
  6. Sajikan dengan chutney kelapa atau di makan begitu saja.

ULUNTHU VADAI