USUS LEMBU GORENG GARING
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
500 gm Usus Lembu
1/2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Jagung
1/2 sdt Garam
1 sudu teh Baking Soda

BAHAN PERAP:
2 ulas Bawang Putih
3 ulas Bawang Merah
2 cm Halia
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
1 sudu kecil Serbuk Ketumbar
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam


CARANYA:
  1. Potong usus pendek2 (5cm), cuci dan toskan.  Gaul dengan bahan perap dan perap selama 30 minit.
  2. Campurkan tepung gandum, tepung jagung, garam dan baking soda, gaul rata.
  3. Gaul usus ke dalam tepung hingga bersalut rata.  Masukkan ke dalam pengayak dan tapis keluar lebihan tepung.
  4. Goreng dengan api sedang hingga garing dan keemasan.

USUS LEMBU GORENG GARING