USUS LEMBU GORENG GARING
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
500 gm Usus Lembu
1/2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Jagung
1/2 sdt Garam
1 sudu teh Baking Soda
BAHAN PERAP:
2 ulas Bawang Putih
3 ulas Bawang Merah
2 cm Halia
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
1 sudu kecil Serbuk Ketumbar
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
CARANYA:
- Potong usus pendek2 (5cm), cuci dan toskan. Gaul dengan bahan perap dan perap selama 30 minit.
- Campurkan tepung gandum, tepung jagung, garam dan baking soda, gaul rata.
- Gaul usus ke dalam tepung hingga bersalut rata. Masukkan ke dalam pengayak dan tapis keluar lebihan tepung.
- Goreng dengan api sedang hingga garing dan keemasan.