EGGS BENEDICT DAN SOS HOLLANDAISE
By Kak Wan @ Wan ResipiENGLISH MUFFINS:
150 ml Air
140 ml Susu Cair
10 gm Yis Segera
600 gm Tepung Gandum
8 gm Garam
10 gm Gula
30 gm Mentega
Semolina / Corn Meal (untuk taburan)
EGGS BENEDICT:
4 biji Telur (segar sebaik nya)
8 keping Kepingan Daging Salai (Beef Streaky), goreng rangup
Bawang Karamel / Jeruk
Serbuk Lada Hitam / Putih
SOS HOLLANDAISE:
2 biji Kuning Telur
10 ml Jus Lemon (atau Cuka)
80 g Mentega Tawar (cairkan)
CARANYA:
- English Muffins: Aktifkan yis dalam susu suam dan air hingga berbusa.
- Campurkan tepung, garam dan gula. Tuang bancuhan yis. Uli hingga doh menjadi licin.
- Biarkan doh naik selama 1 jam, hingga saiznya dua kali ganda.
- Canai doh, potong bulatan, tabur dengan semolina dan biarkan naik sekali lagi selama 1 jam.
- Masak dengan api perlahan dalam kuali non-stick hingga keemasan dan gebu.
Sos Hollandaise: Pukul kuning telur dengan jus lemon. Masak secara double boil di atas air mendidih (api kecil) Tuang perlahan-lahan mentega cair. Whisk tanpa henti hingga mendapat sos yang berkilat dan berkrim.
Telur poach: Pecahkan telur dalam air yang mendidih perlahan, masak selama 3 minit hingga putih telur kental dan kuning telur masih cair.
EGGS BENEDICT DAN SOS HOLLANDAISE


