KOREAN BIBIMBAP
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN DAGING:
300 gm Daging
4 ulas Bawang Putih, parut
1 inci Halia, parut
1 sudu kecil Kicap Cair
2 sudu kecil Madu
1 sudu kecil Garam
300 gm Daging
4 ulas Bawang Putih, parut
1 inci Halia, parut
1 sudu kecil Kicap Cair
2 sudu kecil Madu
1 sudu kecil Garam
BAHAN NASI:
2 cawan Beras Sushi
2 1/2 cawan Air
2 sudu kecil Gula Halus
1 sudu besar Cuka Makan
SOS GOCHUJANG:
2 sudu besar Pes Cili / Serbuk Cili
1 sudu kecil Kicap Cair
1 sudu kecil Minyak Bijan
1/2 sudu kecil Cuka
1 sudu kecil Gula
2 sudu besar Taucu, siram air, toskan
Air Panas secukupnya
2 cawan Beras Sushi
2 1/2 cawan Air
2 sudu kecil Gula Halus
1 sudu besar Cuka Makan
SOS GOCHUJANG:
2 sudu besar Pes Cili / Serbuk Cili
1 sudu kecil Kicap Cair
1 sudu kecil Minyak Bijan
1/2 sudu kecil Cuka
1 sudu kecil Gula
2 sudu besar Taucu, siram air, toskan
Air Panas secukupnya
SAYURAN CELUR:
Sayur bayam, Taugeh, Kobis - dicelur berasingan dengan air panas dan sedikit garam, toskan
SAYURAN GORENG:
Lobak merah, hiris memanjang, Kobis di hiris halus, Cendawan di hiris - di goreng berasingan hingga lembut dengan sedikit minyak dan perasa dengan sedikit garam dan lada sulah.
LAIN-LAIN SAMPINGAN - Seaweed, di cari, Timun hiris memanjang, Crabstick, Telur goreng mata
** Bahan-bahan boleh di tukar ganti mengikut kesukaan,
Sayur bayam, Taugeh, Kobis - dicelur berasingan dengan air panas dan sedikit garam, toskan
SAYURAN GORENG:
Lobak merah, hiris memanjang, Kobis di hiris halus, Cendawan di hiris - di goreng berasingan hingga lembut dengan sedikit minyak dan perasa dengan sedikit garam dan lada sulah.
LAIN-LAIN SAMPINGAN - Seaweed, di cari, Timun hiris memanjang, Crabstick, Telur goreng mata
** Bahan-bahan boleh di tukar ganti mengikut kesukaan,
CARANYA:
1. Daging di cuci dan dipotong nipis. Gaul bersama garam, bawang putih, halia, kicap soya dan sedikit madu. Perap 3 jam di dalam peti sejuk. Goreng dengan sedikit minyak hingga masak.
1. Daging di cuci dan dipotong nipis. Gaul bersama garam, bawang putih, halia, kicap soya dan sedikit madu. Perap 3 jam di dalam peti sejuk. Goreng dengan sedikit minyak hingga masak.
2. Cuci beras, masukkan air, gula dan cuka. Masak di dalam periuk nasi letrik hingga masak.
3. Sos Gochujang: Lecek taucu hingga halus dan campurkan dengan semua bahan sos. Panaskan dengan api kecil sampai mendidih. Sesuaikan rasa dan kepekatannya.
CARA HIDANGAN:
Masukkan nasi di tengah mangkuk. Susun sayuran celur dan goreng, daging goreng di tepi mangkuk. Akhir sekali letak telur mata di tengahnya, Renjis dengan sedikit minyak bijan, taburan seaweed, bijan sangai dan sos gochujang. Gaulkan kesemuanya sebelum makan.
CARA HIDANGAN:
Masukkan nasi di tengah mangkuk. Susun sayuran celur dan goreng, daging goreng di tepi mangkuk. Akhir sekali letak telur mata di tengahnya, Renjis dengan sedikit minyak bijan, taburan seaweed, bijan sangai dan sos gochujang. Gaulkan kesemuanya sebelum makan.
KOREAN BIBIMBAP


