PAD THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 paket Mee Pad Thai / Kway Teow Halus
10 ekor Udang Sederhana, buang kulit
5 ulas Bawang Putih, cincang
1 sudu besar Cili Kisar
1/2 biji Bawang Besar, cincang
1/2 cawan Daun Kuchai, potong
1/2 cawan Taugeh
1 keping Tauhu Goreng, di dadu
Minyak untuk menumis

SOS PAD THAI - Satukan dalam mangkuk
1/4 cawan Air Rebusan Kepala Udang
1 sudu besar Air Asam Jawa
1 sudu besar Sos Ikan
2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil Kicap Pekat
1/2 sudu besar Gula Kabung / Gula Perang

GARNISH:
Kacang Tanah Goreng
Bawang Goreng
Daun Ketumbar
Limau Nipis
Telur Dadar


CARANYA: 
  1. Rendamkan mee pad thai dalam air panas dalam 20 minit atau hingga lembut.  Toskan.
  2. Panaskan minyak secukupnya, tumis bawang merah dan putih hingga wangi. 
  3. Masukkan cili kisar, goreng hingga garing.  Masukkan udang, goreng hingga kemerahan. 
  4. Masukkan pad thai dan tuang sos pad thai. Akhir sekali masukkan tauhu goreng, daun kucai dan taugeh.  Kacau hingga bersalut rata.
  5. Sajikan dengan limau nipis, kacang goreng, bawang goreng, telur dadar dan daun ketumbar.

PAD THAI