By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 paket Mee Pad Thai / Kway Teow Halus
10 ekor Udang Sederhana, buang kulit
5 ulas Bawang Putih, cincang
1 sudu besar Cili Kisar
1/2 biji Bawang Besar, cincang
1/2 cawan Daun Kuchai, potong
1/2 cawan Taugeh
1 keping Tauhu Goreng, di dadu
Minyak untuk menumis
1/2 cawan Daun Kuchai, potong
1/2 cawan Taugeh
1 keping Tauhu Goreng, di dadu
Minyak untuk menumis
SOS PAD THAI - Satukan dalam mangkuk
1/4 cawan Air Rebusan Kepala Udang
1/4 cawan Air Rebusan Kepala Udang
1 sudu besar Air Asam Jawa
1 sudu besar Sos Ikan
2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil Kicap Pekat
1/2 sudu besar Gula Kabung / Gula Perang
1/2 sudu besar Gula Kabung / Gula Perang
GARNISH:
Kacang Tanah Goreng
Bawang Goreng
Kacang Tanah Goreng
Bawang Goreng
Daun Ketumbar
Limau Nipis
Telur Dadar
Limau Nipis
Telur Dadar
- Rendamkan mee pad thai dalam air panas dalam 20 minit atau hingga lembut. Toskan.
- Panaskan minyak secukupnya, tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
- Masukkan cili kisar, goreng hingga garing. Masukkan udang, goreng hingga kemerahan.
- Masukkan pad thai dan tuang sos pad thai. Akhir sekali masukkan tauhu goreng, daun kucai dan taugeh. Kacau hingga bersalut rata.
- Sajikan dengan limau nipis, kacang goreng, bawang goreng, telur dadar dan daun ketumbar.
PAD THAI


