By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
4 keping Paha Ayam atau seekor di potong 4
BAHAN-BAHAN:
4 keping Paha Ayam atau seekor di potong 4
2 sudu teh Jintan Putih, sangai
1 sudu besar Biji Ketumbar, sangai
1 sudu teh Lada Putih
10 ulas Bawang Putih, tumbuk
5 ulas Bawang Merah, tumbuk
1 sudu besar Gula Perang
1 sudu teh Garam
1 sudu besar Biji Ketumbar, sangai
1 sudu teh Lada Putih
10 ulas Bawang Putih, tumbuk
5 ulas Bawang Merah, tumbuk
1 sudu besar Gula Perang
1 sudu teh Garam
1 kiub Pati Ayam, haluskan
1 sudu besar Kicap Cair
3/4 cawan Tepung Beras
1 sudu besar Kicap Cair
3/4 cawan Tepung Beras
BAHAN PULUT TANAK:
2 cawan Beras Pulut, rendam 3 jam
2 cawan Air
1 sudu besar Minyak Masak
1 sudu besar Minyak Masak
BAWANG GORENG:
10 ulas Bawang Kecil
2 sudu besar Tepung Beras
Secubit Garam
Secubit Garam
CARANYA:
AYAM: Tumbuk jintan, biji ketumbar, lada putih, bawang merah dan putih hingga halus.
Gaulkan bersama ayam, gula, garam, kiub ayam, kicap cair dan tepung beras hingga sebati.
Perap dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman. Goreng hingga garing.
PULUT: Cuci beras pulut dan toskan. Masak dalam periuk nasi letrik bersama air dan sedikit minyak hingga masak. Nisbah Pulut dan Air 1:1
BAWANG GORENG: Kupas, cuci dan toskan hingga kering. Hiris nipis dan gaul dengan tepung beras dan garam hingga rata. Goreng hingga garing dan toskan.
SOS CILI THAI:
2 cawan Air
2 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi
5 ulas Bawang Putih, cincang
2 Akar Ketumbar
6 sudu besar Gula Pasir
1 sudu teh Garam
2 sudu besar Cuka
BANCUHAN TEPUNG:
2 sudu besar Air + 1 sudu besar Tepung Jagung (bancuh)
CARANYA:
Tumbuk atau kisar kasar cili merah, cili padi, akar ketumbar.
Masukkan ke dalam periuk bersama air, gula, garam dan cuka. Masak hingga mendidih.
Kemudian tuang bancuhan tepung jagung. Masak hingga sos sederhana pekat dan berkilat.
Kemudian tuang bancuhan tepung jagung. Masak hingga sos sederhana pekat dan berkilat.
Tabur dengan hirisan daun ketumbar ketika menghidang.
PULUT AYAM HATYAI


