ROTI PURI SAMBAL SARDIN
By Kak Wan @ Wan ResipiROTI PURI:
1 1/2 cawan Tepung Gandum
2 sudu makan Minyak Masak
1/2 sudu teh Garam
3/4 sudu teh Yis Kering
1 sudu teh Gula
1/2 cawan Air Suam
Minyak untuk menggoreng
CARANYA:
1. Campur tepung, minyak, garam, yis dan gula dalam mangkuk, gaul rata
2. Tuang air sedikit2, Uli sampai jadi doh. Tutup mangkuk dan rehatkan 30 minit.
3. Bahagi kepada 7 biji, canai nipis2. Goreng dalam minyak panas hingga mengelembung.
4. Siap! sedap di cicah Sambal Tumis Sardin.
2. Tuang air sedikit2, Uli sampai jadi doh. Tutup mangkuk dan rehatkan 30 minit.
3. Bahagi kepada 7 biji, canai nipis2. Goreng dalam minyak panas hingga mengelembung.
4. Siap! sedap di cicah Sambal Tumis Sardin.
1 biji Bawang Merah Besar, potong baji
2 sudu makan Cili Kisar
3 ulas Bawang Putih, hiris
1 tangkai Cili Merah, hiris
3 ulas Bawang Putih, hiris
1 tangkai Cili Merah, hiris
2 tangkai Cili Hijau, hiris
8 tangkai Cili Padi, di ketuk
1 tin Sardin
1 sudu besar Kicap Manis
1 biji Jus Limau Nipis
Minyak untuk menumis
CARANYA:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga garing.
2. Masuk cili kisar, sardin, cili hiris dan cili padi, tumis hingga naik minyak.
8 tangkai Cili Padi, di ketuk
1 tin Sardin
1 sudu besar Kicap Manis
1 biji Jus Limau Nipis
Minyak untuk menumis
CARANYA:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga garing.
2. Masuk cili kisar, sardin, cili hiris dan cili padi, tumis hingga naik minyak.
3. Tambah kicap manis dan jus limau. Gaul sebati.
ROTI PURI SAMBAL SARDIN


