BUBUR BUTIR NANGKA
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
2 cawan Tepung Pulut
1 sudu besar Tepung Gandum
1/4 sudu teh Garam
5 helai Daun Pandan, potong kecil
Segengam Bunga Telang Kering (optional)
1 1/2 cawan Air
1 sudu besar Tepung Gandum
1/4 sudu teh Garam
5 helai Daun Pandan, potong kecil
Segengam Bunga Telang Kering (optional)
1 1/2 cawan Air
KUAH:
1 cawan Air
1 cawan Santan KARA
1/4 cawan Gula Pasir
1 cawan Air
1 cawan Santan KARA
1/4 cawan Gula Pasir
1/4 sudu teh Halba
1 helai Daun Pandan, simpul
1/2 sudu teh Garam
CARANYA:
1 helai Daun Pandan, simpul
1/2 sudu teh Garam
CARANYA:
- Kisar daun pandan, bunga telang kering dengan air, kemudian tapis.
- Campur tepung dan garam. Tambah air pandan sedikit2 dan uli menjadi doh yang tidak melekat di jari.
- Gentel kecil2 dan bentukkan bujur seperti butir nangka.
- Masak air hingga mendidih, masukkan doh tadi dan masak hingga ia timbul.
- Angkat dengan penapis dan masukkan ke dalam air sejuk supaya tidak melekat.
- Untuk Kuah: Masak air dan gula hingga gula larut. Masukkan santan, garam, halba dan daun pandan.
- Masak dengan api sederhana, kacau hingga santan mendidih. Masukkan butir nangka dan gaul sebati.
NOTA: Warna daun pandan jadi lebih pekat dan hijau bila di campur dengan bunga telang.

