BUBUR BUTIR NANGKA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
2 cawan Tepung Pulut
1 sudu besar Tepung Gandum
1/4 sudu teh Garam
5 helai Daun Pandan, potong kecil
Segengam Bunga Telang Kering (optional)
1 1/2 cawan Air

KUAH:
1 cawan Air
1 cawan Santan KARA
1/4 cawan Gula Pasir
1/4 sudu teh Halba
1 helai Daun Pandan, simpul
1/2 sudu teh Garam

CARANYA:
  1. Kisar daun pandan, bunga telang kering dengan air, kemudian tapis.
  2. Campur tepung dan garam. Tambah air pandan sedikit2 dan uli menjadi doh yang tidak melekat di jari.
  3. Gentel kecil2 dan bentukkan bujur seperti butir nangka.
  4. Masak air hingga mendidih, masukkan doh tadi dan masak hingga ia timbul.
  5. Angkat dengan penapis dan masukkan ke dalam air sejuk supaya tidak melekat.
  6. Untuk Kuah:  Masak air dan gula hingga gula larut.  Masukkan santan, garam, halba dan daun pandan.
  7. Masak dengan api sederhana, kacau hingga santan mendidih.  Masukkan butir nangka dan gaul sebati.
NOTA:  Warna daun pandan jadi lebih pekat dan hijau bila di campur dengan bunga telang.

BUBUR BUTIR NANGKA