KHANOM TOKYO
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN PANDAN KASTARD:
500 ml Susu Cair
60 gm Tepung Jagung
60 gm Tepung Jagung
20 gm Tepung Gandum
80 gm Gula Halus
1 sudu besar Pandan Emulco / Paste
80 gm Gula Halus
1 sudu besar Pandan Emulco / Paste
Sedikit Pewarna Hijau
30 gm Mentega
CARANYA:
- Satukan semua bahan kecuali mentega. Tapis ke dalam periuk.
- Masak dengan api sedang hingga meletup2, sentiasa kacau supaya tidak hangus.
- Tutup api, masukkan mentega dan sebatikan hingga rata.
- Masukkan ke dalam bekas dan tutup dengan plastik wrap.
- Simpan di dalam peti sejuk semalaman hingga kastard set (kental).
- Isikan dalam piping bag dengan muncung nozzle.
200 gm Tepung Gandum
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Baking Powder
1 sudu kecil Baking Soda
100 gm Gula Halus
2 biji Telur A
150 ml Susu Sejat
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Baking Powder
1 sudu kecil Baking Soda
100 gm Gula Halus
2 biji Telur A
150 ml Susu Sejat
50 ml Air
1 sudu kecil Esen Vanilla
1 sudu besar Minyak Sayur
1 sudu kecil Esen Vanilla
1 sudu besar Minyak Sayur
CARANYA:
- Ayak tepung, baking powder dan baking soda.
- Whisk telur, gula dan esen vanilla. Masuk susu, air dan garam. Whisk hingga sebati.
- Tambah tepung yang di ayak, kacau sebati. Masukkan minyak, kacau hingga adunan licin dan berkilat. Tutup dengan plastik wrap, rehatkan selama 30 minit.
- Ketepikan 3/4 adunan, masukkan kedalam botol picit muncung 3. (untuk hiasan)
- Baki adunan, guna 1 senduk kecil dan tuang ke atas nonstick pan (tak perlu oles minyak)
- Menggunakan belakang senduk, ratakan adunan tadi membentuk bulatan yang nipis.
- Picit adunan hiasan di bahagian atas. Masak dengan api kecil hingga adunan mengering..
- Letak inti kastard di tengah dan gulung perlahan-lahan menggunakan spatula.
KHANOM TOKYO



