KHANOM TOKYO
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN PANDAN KASTARD:
500 ml Susu Cair
60 gm Tepung Jagung
20 gm Tepung Gandum
80 gm Gula Halus
1 sudu besar Pandan Emulco / Paste
Sedikit Pewarna Hijau
30 gm Mentega

CARANYA:
  1. Satukan semua bahan kecuali mentega. Tapis ke dalam periuk.
  2. Masak dengan api sedang hingga meletup2, sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  3. Tutup api, masukkan mentega dan sebatikan hingga rata.  
  4. Masukkan ke dalam bekas dan tutup dengan plastik wrap.  
  5. Simpan di dalam peti sejuk semalaman hingga kastard set (kental).
  6. Isikan dalam piping bag dengan muncung nozzle.

ADUNAN PANCAKE:
200 gm Tepung Gandum
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Baking Powder
1 sudu kecil Baking Soda
100 gm Gula Halus
2 biji Telur A
150 ml Susu Sejat
50 ml Air
1 sudu kecil Esen Vanilla
1 sudu besar Minyak Sayur


CARANYA:
  1. Ayak tepung, baking powder dan baking soda.
  2. Whisk telur, gula dan esen vanilla. Masuk susu, air dan garam. Whisk hingga sebati. 
  3. Tambah tepung yang di ayak, kacau sebati. Masukkan minyak, kacau hingga adunan licin dan berkilat. Tutup dengan plastik wrap, rehatkan selama 30 minit. 
  4. Ketepikan 3/4 adunan, masukkan kedalam botol picit muncung 3. (untuk hiasan)
  5. Baki adunan, guna 1 senduk kecil dan tuang ke atas nonstick pan (tak perlu oles minyak)
  6. Menggunakan belakang senduk, ratakan adunan tadi membentuk bulatan yang nipis.
  7. Picit adunan hiasan di bahagian atas. Masak dengan api kecil hingga adunan mengering..
  8. Letak inti kastard di tengah dan gulung perlahan-lahan menggunakan spatula.

KHANOM TOKYO