PULUT DURIAN KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
Durian
Gula Pasir
Gula Melaka
Kacang Hijau tanpa kulit, sangai jika suka
PULUT:
250 gm Beras Pulut
300 ml Air
20 kuntum Bunga Telang Kering
1/2 sudu besar Jus Limau Nipis - jika suka
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan - simpul
KUAH SANTAN:
200 Santan Pekat
200 Air
1 helai Daun Pandan
1/2 sudu teh Garam
CARANYA:
BAHAN-BAHAN:
Durian
Gula Pasir
Gula Melaka
Kacang Hijau tanpa kulit, sangai jika suka
PULUT:
250 gm Beras Pulut
300 ml Air
20 kuntum Bunga Telang Kering
1/2 sudu besar Jus Limau Nipis - jika suka
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan - simpul
KUAH SANTAN:
200 Santan Pekat
200 Air
1 helai Daun Pandan
1/2 sudu teh Garam
CARANYA:
- Rebus bunga telang dan air hingga mendidih dan tapis. Bila sejuk masukkan jus limau (untuk warna keunguan)
- Cuci beras, masukkan ke dalam loyang, tuang air bunga telang dan rendam selama 20 minit.
- Masukkan garam dan daun pandan. Kacau rata.
- Panaskan pengukus, kukus selama 20-25 minit hingga masak.
- Satukan bahan kuah santan, masak dengan api kecil hingga mendidih. Sentiasa di kacau.
- Bila sejuk hidangkan dengan pulut, durian tambah gula pasir atau gula melaka sesuai selera.
NOTA: Pulut boleh di tanak dalam periuk letrik dengan sukatan 1:1
PULUT DURIAN KELANTAN
.jpg)

