PULUT DURIAN KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
Durian
Gula Pasir
Gula Melaka
Kacang Hijau tanpa kulit, sangai jika suka

PULUT:
250 gm Beras Pulut
300 ml Air
20 kuntum Bunga Telang Kering
1/2 sudu besar Jus Limau Nipis - jika suka
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan - simpul

KUAH SANTAN:
200 Santan Pekat
200 Air
1 helai Daun Pandan
1/2 sudu teh Garam

CARANYA:
  1. Rebus bunga telang dan air hingga mendidih dan tapis. Bila sejuk masukkan jus limau (untuk warna keunguan)
  2. Cuci beras, masukkan ke dalam loyang, tuang air bunga telang dan rendam selama 20 minit.
  3. Masukkan garam dan daun pandan. Kacau rata.
  4. Panaskan pengukus, kukus selama 20-25 minit hingga masak.
  5. Satukan bahan kuah santan, masak dengan api kecil hingga mendidih. Sentiasa di kacau.
  6. Bila sejuk hidangkan dengan pulut, durian tambah gula pasir atau gula melaka sesuai selera.

NOTA: Pulut boleh di tanak dalam periuk letrik dengan sukatan 1:1


PULUT DURIAN KELANTAN