Popia Enoki Seaweed 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1 paket cendawan Enoki
7 keping kulit Popia 
7 keping Seaweed
2 biji telur ayam
Minyak untuk menggoreng

Bahan Salutan Tepung (satukan dan gaul rata)
1/2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu teh lada sulah

Bahan Pelekat : Sebatikan
4 sudu besar tepung gandum TOPVALU 
5 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Potong pangkal cendawan, siram air dan keringkan di atas tisu dapur.
  2. Kulit Popia dan kulit Seaweed di potong dua bentuk tiga segi.
  3. Ambil sekeping kulit popia, sapu dengan bahan pelekat.
  4. Lekatkan kulit seaweed di atasnya.
  5. Pecahkan telur dan masukkan sedikit garam.
  6. Ambil segengam cendawan, celup ke dalam telur.
  7. Kemudian salut dengan bahan salutan tepung hingga rata.
  8. Letak cendawan di atas kepingan kulit popia seaweed.
  9. Gulung rapi dan lekatkan tepi nya dengan pelekat supaya tidak terbuka.
  10. Panaskan minyak dan goreng sehingga garing.
  11. Angkat dan hidangkan dengan sos cili.

Popia Enoki Seaweed