Popcorn Caramel Crisp
By Kak Wan

Bahan-bahan :
1/2 cawan jagung kering popcorn
1 sudu besar minyak jagung 

Sos Caramel :
4 sudu besar mentega
1 cawan gula perang
1 sudu besar esen vanila
1/4 sudu teh garam
Pewarna jika suka

Taburan :
2 sudu besar bijan putih
4 sudu besar badam cincang

Penyediaan :
  1. Masukkan jagung popcorn dan minyak ke dalam kuali besar.
  2. Gaul rata dan tutup kuali.
  3. Masak dengan api perlahan hingga jagung meletup-letup.
  4. Apabila letupan berhenti tutup api dan biarkan sejuk.
  5. Satukan semua bahan sos caramel.
  6. Masak dengan api kecil hingga berbuih kasar.
  7. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  8. Sejuk kan sos caramel dan titis kan pewarna jika suka.
  9. Tuang ke atas popcorn dan gaul rata.
  10. Leraikan dan ratakan ke atas dulang pembakar.
  11. Tabur bijan dan badam cincang secukupnya.
  12. Panaskan oven pada suhu 120C.
  13. Oven selama 30 minit, keluarkan dan balik-balik setiap 15 minit.
  14. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.


Popcorn Caramel Crisp