By Kak Wan
Bahan-bahan :
1/2 cawan jagung kering popcorn
1 sudu besar minyak jagung
Sos Caramel :
4 sudu besar mentega
1 cawan gula perang
1 sudu besar esen vanila
1/4 sudu teh garam
Pewarna jika suka
Taburan :
4 sudu besar mentega
1 cawan gula perang
1 sudu besar esen vanila
1/4 sudu teh garam
Pewarna jika suka
Taburan :
2 sudu besar bijan putih
4 sudu besar badam cincang
4 sudu besar badam cincang
Penyediaan :
- Masukkan jagung popcorn dan minyak ke dalam kuali besar.
- Gaul rata dan tutup kuali.
- Masak dengan api perlahan hingga jagung meletup-letup.
- Apabila letupan berhenti tutup api dan biarkan sejuk.
- Satukan semua bahan sos caramel.
- Masak dengan api kecil hingga berbuih kasar.
- Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
- Sejuk kan sos caramel dan titis kan pewarna jika suka.
- Tuang ke atas popcorn dan gaul rata.
- Leraikan dan ratakan ke atas dulang pembakar.
- Tabur bijan dan badam cincang secukupnya.
- Panaskan oven pada suhu 120C.
- Oven selama 30 minit, keluarkan dan balik-balik setiap 15 minit.
- Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Popcorn Caramel Crisp